Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A fák virágpora: Éger, Nyárfa

A fák virágpora: Éger, Nyárfa

A fák virágpora sokunknak okoz kellemetlen allergiás tüneteket. Nézzük, az éger és a nyárfa mit okozhatnak virágzási időben.

Éger • Az egyik legrégebbi őshonos fánk, ritkán vált ki allergiát, akkor is csak helyileg okoz tüneteket, annak ellenére, hogy szélbeporzású és igen nagy, mennyi pollent termel.
A februártól április közepéig-végéig virágzó fát könnyű felismerni lecsüngő dús barkáiról. Az éger leginkább a nedves talajt szereti, ezért az ártéri területeken, vízpart mellett és láposoknál található meg. Természetesen mesterségesen is telepítették. Az égerpollenre allergiások az adott időszakban lehetőleg kerüljék el a nedves területeket, ahol égerfákra lehet számítani.

Nyárfa • Ez az igen elterjedt fa a közhiedelemmel szemben alig okoz allergiát.
Leginkább a homokos talajt kedveli, nem igényes. Az ötvenes években sajnos nagyon sok nyárfát telepítettek a városok szabad területeire is, megkeserítve ezzel az ott lakók életét. Ennek a szélbeporzású fának szintén lecsüngő barkája van, hasonlóan az égerhez. Virágzásakor nagy mennyiségű magszőrt is kibocsát, ami erős szélben a hóhulláshoz hasonlít. Ez a pihés anyag az, amely belélegzésekor allergiaszerű tüneteket vált ki: torokviszketést, köhögést és fulladást. A szembe jutva vörösödést, könnyezést, idegentest-érzést, az orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást okozhat – tünetei tehát az allergiás kötőhártya-gyulladáséhoz hasonlítanak. Az is megtévesztő lehet, hogy a nyárfa intenzív „pihehullatása” egybeesik a fűfélék virágzásával. Az esetek 80 százalékában a tüneteket a fűpollen okozza, nem a nyárfapollen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply