Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A fák virágpora: Gyertyán, Fűz, Platán

A fák virágpora: Gyertyán, Fűz, Platán

Gyertyán • A szélbeporzású, barkás gyertyánfa szintén őshonosnak tekinthető hazánkban. Főleg április és május tájékán virágzik, pollenszáma jóval kisebb, pollenjének súlya viszont nehezebb.
Ezért inkább helyben okoz allergiás reakciót, hiszen a szél nem viszi messzire.
Mivel a gyertyán rokonságban áll a mogyoróbokorral, keresztallergia is el6fordulhat; ebben az esetben nem ritka, hogy a mogyoró virágzása után sem szűnik meg a beteg panasza, hanem májusig is eltart. Ritkábban ugyan, de – ugyancsak a rokonság miatt – a gyertyánra allergiás betegből az éger- és nyírfapollen is tüneteket válthat ki.

Fűz • Ez a tipikusan hazai fafajta márciustól egészen május végéig virágozhat. A fűzfa inkább rovarbeporzású, ezért a pollenjelentésekben ritkábban szerepel. Pollenje ragacsos és nehéz, ezért a szél nehezen szállítja, viszont a rovarok lábához kitűnően tapad.
A fő veszélyt nem is a szabadban szálló fűzfapollen jelenti, hanem a virágvázába tett barka, mely a kisebb, rosszul szellőző lakásokban bizony allergiás panaszokat okozhat.

Platán • A platán viszonylag ritka fafajta Magyarországon, nagyobb parkokban, régi árnyas utcákon, Budapesten a Margitszigeten láthatunk belőle többet. Ez a szélbeporzású fa általában április-május hónapban virágzik.
Tekintélyes mennyiségű pollent termel, azonban a pollen súlya miatt inkább csak helyben okoz allergiát.
Nemegyszer előfordul, hogy a beteg arról számol be, ha bizonyos utcán halad, akkor a szeme minden alkalommal viszket és bevörösödik. Ha más utat választ, nincs semmi panasza. Könnyen kiderítheti, hogy a tünetek csak a platánfákkal övezett utcán jelentkeztek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply