Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A fák virágpora: Nyírfa, Tölgyfa, Fenyőfa

A fák virágpora: Nyírfa, Tölgyfa, Fenyőfa

Nyírfa • A skandináv államok legismertebb fafajtája hazánkban nem őshonos. Az utóbbi évtizedekben azonban sok nyírfát telepítettek a lakótelepek kóré, állóvizeink mellé. Ez a szélbeporzású fa rendkívül sok pollent termel. Pollenje erősen agresszív, március elejétől május közepéig okozhat panaszokat.
Annak ellenére, hogy igen esztétikus látvány, az allergiás beteg ne ültessen a kertjébe nyírfát.
Virágzásának időpontjában a nyírfapollenre érzékenyeknek nem célszerű az északi országokba látogatni, de ha az utazás elkerülhetetlen, akkor gyógyszerrel felfegyverkezve vágjanak neki.

Tölgy • Allergológiai szempontból ugyan nem nagyon jelentős fafajta, mégis meg kell említeni, hiszen a hazai erdők tekintélyes százalékát teszi ki. Az április, május táján virágzó tölgyfa kevés pollent termel, ezért ritkán okoz tüneteket. Annak a néhány betegnek, aki allergiás rá, a virágzási időszakban ajánlatos a tölgyfaerdőket elkerülni.

Egyéb fák pollenjei • A gyümölcsfák virágzása rövid ideig tart, és nemigen tapasztaljuk, hogy virágporuk allergiás tüneteket váltana ki. Ugyanígy ritka az allergia a Fenyőfa pollenjére, legfeljebb a egyes importált díszfenyők okozhatnak panaszokat, hasonlóan a citrusfélékhez, melyek elég gyakran idéznek elő allergiás megbetegedést őshazájukban, a mediterrán vidékeken. A pollenallergiások tehát bátran kirándulhatnak fenyves erdőbe.
Ritkán észlelünk allergiát az őshonos szilre, ostorfára és kőrisre is. Ezek pollentermelő időszaka február és április közé esik. Az őshonos juhar márciusban virágzik. Panaszokat elsősorban a zöldjuhar vált ki, amely erős allergén hatást okozó pollent termel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Hozzászólás