Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / A magas vérnyomás fajtái, kialakulásának okai

A magas vérnyomás fajtái, kialakulásának okai

Az emberi test sejtjeihez az élethez, működéshez szükséges oxigént az érhálózaton keresztül a vér szállítja. A vérnyomás pedig az vér által az ér falára kifejtett erő. Ha szívünk erősebben, gyorsabban pumpálja a vért, akkor ez a nyomás megnövekszik.

Köztudott, hogy az életkor előrehaladtával az egészségesnek tekintett vérnyomás mértéke is növekszik. Azonban még a 60 év feletti embereknél is magasnak számít a 145/90 Hgmm-es vérnyomás feletti érték. Ha tartós emelkedést tapasztalunk, akkor az mindenképpen kóros és kezelést igényel.

A magas vérnyomás – kialakulásának okát figyelembe véve – két csoportra osztható:

Elsődleges (primer) hipertónia esetén a betegség nem köthető semmilyen szervi megbetegedéshez. Kialakulásának okai között szerepel az öröklött hajlam, mozgásszegény életmód, a mindennapi stressz, túlsúlyosság, túlzásba vitt sófogyasztás.

A másodlagos (szekunder) hipertónia mögött mindig valamilyen más betegség áll. Ilyenek lehetnek: obesitas (kóros kövérség), cukorbetegség, magas koleszterinszint, vesebetegségek, ciszták. Idősebb korban kiváltó ok lehet az artéria meszes szűkülete, illetve a leggyakrabban a túlsúlyos férfiakra jellemző alvási apnoe, melyet horkolás és légzéskimaradás jellemez. Nem szabad elhanyagolni – bár ez a ritkább okok közé tartozik – a hormonháztartás felborulását (pajzsmirigy működési zavarok), továbbá az aorta (főverőér) szűkületét sem, mely utóbbi hatására csökken a vesék és az alsó végtagok vérellátása.

A káros szenvedélyek, mint a kábítószerek, alkohol fogyasztása, továbbá a dohányzás további kockázati tényezőt jelentenek.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás – ellentétben a szintén kóros alacsony vérnyomással – sok esetben csak későn kerül diagnosztizálásra, amikor már egyéb testi tüneteket, szövődményeket is észlelünk. Ha orrvérzést, látászavart, szédülést, fejfáját, nehézlégzést, szaporább szívverést, mellkasi fájdalmat észlelünk, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni és tisztázni ezek okait. Minél korábban felismerésre kerül a magas vérnyomás, akkor jó esélyünk van a szövődmények elkerülésére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Hozzászólás