Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / A magas vérnyomás lelki okai

A magas vérnyomás lelki okai

A magas vérnyomás, mint betegség kialakulásának okai között szerepelnek a különféle szervi megbetegedések, azt azonban kevesen tudják, hogy lelki, pszichés tényezők is nagy mértékben hozzájárulhatnak. A mindennapi életben ért behatások, a felgyorsult életritmus, a megélhetéshez szükséges pénz utáni örökös küzdelem mind nagyban hozzájárul a korunkban oly jellemző stressz kialakulásához, mely számos betegség, többek között a magas vérnyomáshoz is vezet. A bennünket ért nyomás következtében szorongásos állapotok, különböző dolgoktól való félelem, a minden elvárásnak való megfelelni akarás, állandó kényszer és versenyhelyzet, a bennünket érő folyamatos nyomás miatt elfojtott indulatok kiváltó okként szolgálhatnak.
Testünkben az állandó nyomás, nem megfelelően levezetett feszültség folyamatosan megterheli a szívet és az érhálózatot. A megnövekedett nyomás hatására az erek falai nagyobb megterhelésnek vannak kitéve, mely miatt fokozatosan kisebb-nagyobb sérülések érit, megrepedezhetnek, esetleg az egészségtelen életmóddal párosítva meszes lerakódások keletkezhetnek, melyek végül szív- és érrendszeri panaszokhoz vezetnek. Súlyosabb esetben olyan agyi katasztrófák, mint a stroke (szélütés) vagy infarktus bekövetkezése sem kizárt, illetve ezek mellett egyéb szövődmények is kialakulhatnak, míg maga a kiváltó ok rejtve marad.
Az idejében felismert magas vérnyomás (orvosi nevén hipertónia) gyógyszeresen kezelhető, tünetmentessé tehető, azonban a teljes gyógyulást így megoldani nem lehetséges.
Azonban létezik egy sokkal barátságosabbnak tűnő megoldás, és ez nem más mint a pszichoterápia. A megfelelő szakember és módszer ebben az esetben nagyon fontos, de számos módszer közül válogathatunk a különböző tréningektől kezdve, a hipnózison át, egészen a változatos relaxációs technikákig.
Nem szégyen szakemberhez fordulni lelki problémáinkkal – az még önmagában nem betegség – azonban segítséget kérünk és megtanuljuk, hogyan kell feszültségtől, idegeskedéstől mentesen élni, a bennünket érő negatív hatásokat megfelelően kezelni, az nagy mértékben hozzájárul a gyógyuláshoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Leave a Reply