Kezdőlap / Terhesség / A magzat első hónapja

A magzat első hónapja

A terhesség kilenc hónapja nem más, mint felkészülés a méhen kívüli életvitelre. Ezt a magzat komolyan is veszi: mindent begyakorol, amire majd szüksége lesz a kinti világban. De menjünk vissza a kezdetekhez, nézzük meg hogyan kezdődik el az emberi élet.

Az anya beérett petesejtje körülbelül három napig utazik a fogamzásra felkészült, vérbő falú anyaméh felé, de csak az első 24 órában termékenyülhet meg. A pont nagyságú petesejt és a láthatatlan spermium útközben egyesülnek. Az egyesülés pillanatában jön létre az emberi élet gazdag és egyedülálló programja, amelyben meghatározottak az egyén haj és szemszíne, neme, testalkata, vérmérséklete, csak fejlődnie kell.
A megtermékenyítést követően beindul a sejtosztódás, növekedés és fejlődés. Hét napra a megtermékenyülés után a peteszeder (embrió) gyökeret ver a méh falában. A második héten erősen beágyazódik, létrejön a méhlepény (placenta) amely szűrő és szabályozóként biztosítja a magzat vérellátását. A vér a köldökzsinóron át kerül az embrió testébe.
Az elmaradt havi vérzés 12. napján a nő vizeletében megjelenik a HCG hormon, aminek következtében a terhesség beálltát ellenőrizheti maga az anya is a gyógyszertárban vásárolt tesztlapocskával, amit a vizeletébe márt.
A harmadik héten kialakul a magzat fej-, törzs és végtag része. Kis szíve már dobog és szabályozza vérellátását. A 4. héten formálódik az idegrendszer, arc, vérkeringés. A szív dobogása már mérhető, a magzat nagysága mintegy 8 mm.
Ekkor már mindene megvan, csak növekednie és tökéletesednie kell. Rohamos fejlődésbe lendül, és napról-napra jobban kezd hasonlítani egy újszülötthöz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás