Kezdőlap / Terhesség / A magzat első hónapja

A magzat első hónapja

A terhesség kilenc hónapja nem más, mint felkészülés a méhen kívüli életvitelre. Ezt a magzat komolyan is veszi: mindent begyakorol, amire majd szüksége lesz a kinti világban. De menjünk vissza a kezdetekhez, nézzük meg hogyan kezdődik el az emberi élet.

Az anya beérett petesejtje körülbelül három napig utazik a fogamzásra felkészült, vérbő falú anyaméh felé, de csak az első 24 órában termékenyülhet meg. A pont nagyságú petesejt és a láthatatlan spermium útközben egyesülnek. Az egyesülés pillanatában jön létre az emberi élet gazdag és egyedülálló programja, amelyben meghatározottak az egyén haj és szemszíne, neme, testalkata, vérmérséklete, csak fejlődnie kell.
A megtermékenyítést követően beindul a sejtosztódás, növekedés és fejlődés. Hét napra a megtermékenyülés után a peteszeder (embrió) gyökeret ver a méh falában. A második héten erősen beágyazódik, létrejön a méhlepény (placenta) amely szűrő és szabályozóként biztosítja a magzat vérellátását. A vér a köldökzsinóron át kerül az embrió testébe.
Az elmaradt havi vérzés 12. napján a nő vizeletében megjelenik a HCG hormon, aminek következtében a terhesség beálltát ellenőrizheti maga az anya is a gyógyszertárban vásárolt tesztlapocskával, amit a vizeletébe márt.
A harmadik héten kialakul a magzat fej-, törzs és végtag része. Kis szíve már dobog és szabályozza vérellátását. A 4. héten formálódik az idegrendszer, arc, vérkeringés. A szív dobogása már mérhető, a magzat nagysága mintegy 8 mm.
Ekkor már mindene megvan, csak növekednie és tökéletesednie kell. Rohamos fejlődésbe lendül, és napról-napra jobban kezd hasonlítani egy újszülötthöz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A terhesség ismert és kevésbé ismert tünetei

Az ismert terhességi tünetek közé soroljuk a menstruáció elmaradását: ekkor már 4 hetes terhességről beszélhetünk …

Hozzászólás