Kezdőlap / Terhesség / A Terhesség

A Terhesség

A terhesség 10 holdhónapig tart, ami megfelel 280 (plusz/mínusz14) napnak vagy 40 hétnek.
Amikor a kismama a terhességről tudomást szerez, a petesejt már legkevesebb egy hete megtermékenyült. Ennyi ideig tart, amíg egy fogamzás a havi vérzés elmaradása után kimutatható.

A terhességi kalkulátor a szülészorvosok által használt módszer, megmutatja, hogy hány hetes a kismama, hogyan néz ki a baba, illetve, hogy mikorra várható a baba születése. A várandósság idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk és hetekben mérjük. Ez átlagosan negyven hét, azaz 280 nap. A valóságban ennél rövidebb idő, mivel általában a ciklus közepén történik a megtermékenyítés. Meg kell adni az utolsó menzesz első napját és a ciklus általános hosszát (a menzesz 1. napjától a következő menzesz 1. napjáig eltelt idő) és a program kiszámítja a baba világrajövetelének várható időpontját.

A terhesség első jelei
Ha a vérzés kimarad, nagy valószínűséggel terhességre utal, ez azonban még nem biztos.
Gyakori a rendszertelen menstruáció fiatal lányoknál, akár több hónapos szünetek is előfordulhatnak. Van, hogy csak fáradtság, stressz, félelem, hormonzavar, betegség, fogyás, hízás miatt marad el. Ugyanakkor a havi vérzés jelentkezése nem zárja ki a terhességet, ám a vérzés mennyisége és minősége ilyenkor eltérhet a szokásostól – általában jóval gyengébb annál.
Ha valaki elfelejti bevenni a fogamzásgátló tablettát, vagy más gyógyszerrel együtt szedi, és ha terhes lesz a szedés szünetében jelentkező megvonásos vérzés is más jellegű lehet.
A gyakori vizelési inger is jelzés lehet a terhességre, de előfordul, hogy húgyúti fertőzés okozza.
A mellek megnőnek, esetleg bizseregés, viszketés érződik, és érzékennyé válnak. Az érzés hasonlít a menstruációt megelőző tünetekhez, sokszor erősebb is annál. Megfigyelhető még a mellbimbó elsötétedő udvara és kiemelkedő apró mirigyek a bimbó körül, ezt azonban hormonzavar is okozhatja. Megfigyelhető még, hogy a mellen előtűnnek a vérerek kék csíkjai (később a hasfalon is), mellbimbón a bőr szárazzá válik, valamint a mellbimbó körüli terület, az anyajegyek sötétebbé válhatnak. Egyes esetekben előfordulhat előtejszivárgás is.
A nő a szokottnál hamarabb elfárad. Kimerültnek érzi magát.

Ételek, ízek
Vannak, akik fémes ízt éreznek a szájukban, ami az ízlelésüket is megváltoztatja. Mások undorodnak bizonyos ételektől – általában teától, kávétól, szeszes italtól, zsíros vagy sült ételektől, haltól. Fokozott étvágy vagy folyamatos éhségérzet is kialakulhat, melyet étrendi vagy lelki okok is kiválthatnak.
Egyéb jelek
Jelentkezhet még a köldök és a fanszőrzet közötti vonal elsötétedése, melyet akár hormonzavar is okozhat. Egyes nők a méhüket nagyobbnak érzik ilyenkor.
A terhesség korai időszakában az ultrahangvizsgálat, illetve a vizelet hormon-meghatározása után a nőgyógyász közli a kismamával a hírt.
A gyógyszertárban és drogériákban kapható terhességi tesztek is elég érzékenyek ahhoz, hogy már néhány nap eltelte után bizonyosságot adjanak a kétségek között gyötrődőknek. A tesztek néhány csepp vizelet hozzáadásával hozhatók működésbe.

Mi történik a szervezetben?
A szervezet lassan alkalmazkodik a terhességhez.
A petefészek majd később a méhlepény hormonokat termelnek, melyek az egész szervezetet befolyásolják. A bőr vérbővebb lesz és az emlők teltebbé válnak. A belső szervek felkészülnek, hogy két esetleg több személyre dolgozzanak.
A lelkiállapot
Gyakoriak az erős érzelmi ingadozások.

Hogyan fejlődik a gyermek?
A petevezetékben megtermékenyített petesejt elindul útjára az anyaméh felé, a következő 5-6 nap során több alkalommal oszláson megy át és sejthalmazként beágyazódik a méhnyálkahártyába. A sejthalmazból embrió, a méhlepény és a kettő összekötő köldökzsinór fejlődik ki. Az embrió és köldökzsinór, magzatburoktól körülvéve, a magzatvízben úszkál. A harmadik héttől megindul a szervek fejlődése. Az ötödik héten kialakul a központi idegrendszer, a fej a szemekkel és a szájjal, valamint a gyomor-bél rendszer. A szív elkezd verni, a karok, majd röviddel utóbb a lábak fejlődnek ki. Együtt növekszik a csontváz. A nyolcadik terhességi héten kialakulnak a karok a kezekkel, az ujjak, az arckontúrok, a fülek és a légutak. A kilencedik és tízedik héten már kifejlődnek a fiúknál a herék, a lányoknál a petefészkek. Ezután a puhacsontváz kezd elcsontosodni. A harmadik hónap végén az embrió 7-9 centiméter hosszú.

A terhes nő táplálkozása
Babona, hogy a terhesség alatt „kettő” helyett kell enni. Az első 4 hónapban alig igényel több kalóriát, később gyümölccsel, főzelékkel, tejjel kell fedezni a kismértékben növekvő kalóriaigényt.
Nem szabad unalom, aggodalom vagy elégedetlenség miatt enni
Salakanyagban és vitaminban gazdag ételekkel táplálkozzék
Kerülje el a káros anyagokban dús táplálékot
Kövesse nyugodtan a „megkívánásait”.

Szexualitás
Régi tévhit, hogy terhesség alatt a szex ártalmas a meg nem született gyerek számára. Terhesség alatt a hüvely nedvesebb és bővérűbb, a test több nemi hormont termel, hiányzik a fogamzástól való félelem, ez elegendő ok a gondtalan szerelmi életre.
Tartózkodjon a szextől ha nincs kedve hozzá, a lelki stressz koraszülést válthat ki.
Alhasi fájdalmakat érez, vérzés lép fel, a magzatburok megrepedt.

Méhen kivüli terhesség
Méhen kívüli terhességre kell gondolni, ha a fogamzásképes korban lévő nő vérzése elmarad, vagy pecsételő vérzés és a görcsölés van, elmaradt menstruáció esetén.
Ugyanolyan terhességi tünetekkel jár, mint a méhen belüli terhesség. Hányinger, emlőfeszülés, hányás jelentkezik és kimarad a menstruáció. A kimaradt menzesz után barnás vérzés kezdődik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez lehet az első jele a méhen kívüli terhességnek vagy a kezdődő vetélésnek. A méhen kívüli terhesség jele lehet még hasi fájdalom, húzó jellegű deréktáji fájdalom, végbélfájdalom, vérzés, hirtelen rosszullét, ájulásérzés. Előfordulhat, hogy az embrió magától elhal, majd felszívódik. A beágyazódás helyén erőteljes szövetroncsolódás és erős vérzés léphet fel, ezért az orvosok mindig úgy tekintenek a méhen kívüli terhességre, mint az életet veszélyeztető állapotra.
A leggyakoribb helye a petevezeték a méhen kívüli terhességnek. Az embrió a későbbiekben a hasűri nyíláson át kilökődik a hasüreg felé. Előfordul, hogy ez nem történik meg, hanem az embrió növekedése során szétrepeszti a méhkürtöt. A petefészekben sokkal ritkábban tapad meg a terhesség, ez mindig a petezsák szétrepedésével, erős és gyors vérveszteséggel jár.
Rendkívül ritka a hasűri terhesség, ilyenkor a pete bárhol, például a bélen, a méh külső felszínén vagy a hashártyán is megtapadhat.
A méhen kívüli terhesség megállapítására való módszer a vizelet terhességi hormon-szintjének vizsgálata, és az adatok összevetése az ultrahangvizsgálat képével. Bizonytalan eredmények esetén további vizsgálatokra van szükség.
Ha korán észreveszik a problémát, gyógyszeres, vagy kis műtéti eljárással mentik meg a beteget. Ha a folyamat már előrehaladott, nagy hasi műtétet végeznek. Ez többnyire nem akadálya a későbbi terhesség kihordásának. Ha a petevezetékben megtelepedett magzat még korai stádiumban elhal, akkor nem károsítja a vezetéket, de tovább növekedve megrepesztheti annak falát, ami vérzést okoz.
A méhen kívüli terhesség kezelése minden esetben a műtéti úton történő eltávolítás.
Mi is okozhatja a méhen kívüli terhességet?
Fejletlen belső nemi szervek, a petevezeték vékony, hosszú és lassú a mozgása.
Gyulladások, melyek következtében a méhkürt hegesedik, belső felszíne egyenetlenné válik, összenövések történnek
Petefészekciszták, valamint a méhkürtnek a méhbe való beszájadzásánál elhelyezkedő miómák (a méh jóindulatú izomdaganatai).
Méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata, melyek megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhüregbe.

Terhesség és vérzés
A vérzés a terhesség bármely szakaszában ijesztő jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni, vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést, vagy barnás pecsételést.

Bármi rendellenességet tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni; különösen hasi fájdalom társulása esetén!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás