Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A második ipari forradalom eredményei

A második ipari forradalom eredményei

Az 1920-30-as években technológiailag és üzletileg beértek az előző korszak találmányai, a rádió, a gépkocsi, a repülőgép stb. Most került sor tömeges és gyakorlati alkalmazásukra, a háborús tapasztalatok alapján tökéletesített formában. Az új ágazatok magasabb technikai színvonalat jelentettek, termékeiket kevesebb nyersanyagból és energiával, viszont több szakképzett élőmunkával gyártották. Az egy munkaórára jutó termelés értéke 1938-ra 1913hoz képest Németországban 37%-kal, Angliában 67%-kal, Franciaországban 78%-kal, az Egyesült Államokban 208%-kal emelkedett.
A villamosenergiát fejlesztő, továbbító és elosztó rendszerek tökéletesítése lehetővé tette olyan nagy összefüggő területek kialakítását, ahol az ipar, a mezőgazdaság, a közlekedés, a tömegkommunikáció, a kereskedelem és a háztartások együttesen vették igénybe a tiszta, nagy hatásfokú erőforrást. A villamosenergia-fogyasztás Európában 1920-30 között megnégyszereződött. Különösen a vasutak villamosítása és a rádiózás tömeges elterjedése növelte az áramfelhasználást.

A rádiózás az 1920-as évek elején jutott túl a kezdeti nehézségeken. Ekkorra sikerült megoldani a zavartalan műsorszórás és -vétel alapvető problémáit. Kifejlődtek a folyamatos adásra alkalmas berendezések, az erősítés korszerűsítésével elérhetővé vált, hogy a kisméretű vevőkészülékek is hallható hanggá alakítsák át a sugárzott jeleket. A vevőkészülékek stabilizálták a vételt és az állomások mindig ugyanazon a ponton, szelektív beállítással voltak foghatók. Mindezek az újítások lehetővé tették a lakásokhoz alkalmazkodó nagyságú, minden technikai képzettség nélkül, csupán gombok forgatásával kezelhető készülékek gyártását. Először 1920-ban az Egyesült Államokban és Hollandiában, majd a következő években országok egész sorában megkezdődött a szórakoztató műsorszórás. Ennek hatására növekedett a kereslet és igen rövid idő alatt a legtöbb ipari országban milliószámra gyártották a rádiókat. A rádió volt az első tartós elektromos fogyasztási tömegcikk, amelynek értékesítésére és karbantartására műszaki bolt- és szervizhálózat épült ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply