Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Az ipari forradalom alakulása

Az ipari forradalom alakulása

A repülőgép a háború idején fejlődött tricikliszerű repülő alkalmatosságból erős, gyors légi járművé. A polgári alkalmazásban az első rendszeres légijáratok 1919-ben Berlin és Weimar, illetve Párizs és London között postai küldeményeket szállítottak. 1925-26-tól különült el a katonai és a polgári rendeltetésű gépek gyártása. Ezután indult meg a személyszállítás. Az utasok száma azonban csekély maradt a ritka járatok miatt és nagy befogadóképességű gépek híján. Az óceánok felett még minden egyes repülés külön hőstettnek számított. Az észak-atlanti útvonalon az első négymotoros gépeken kívül a Zeppelin-típusú léghajók is kockázatos kísérleti utakat tettek meg.
Elsősorban a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban terjedt a már korábban feltalált első műanyag, a bakelit használata. A textiliparban pedig mind több terméket, elsősorban harisnyát készítettek a vékony szálú, viszonylag olcsó, műselyemnek nevezett műszálból. Ugyanis a háború után divattá vált a bokáig érőnél rövidebb szoknya, a női láb és a rajta lévő harisnya a figyelem és az érdeklődés középpontjába került. Az 1930-as évek második felében egy amerikai kísérleti vegyiüzemben már gyártottak nylont, amely széleskörűen a következő korszakban terjedt el.

A gyógyászat legfontosabb vívmányai közé tartozott az inzulin és az antibiotikumok felfedezése, gyártásuk megkezdése. A C-vitamint első ízben Tudományos Szent-Györgyi Albert magyar biokémikus különítette el, és felfedezte, hogy eredmények a paprika is tartalmazza. Eredményeit 1937-ben orvosi Nobel-díj jutalmazta. Angol, német, dán, francia, szovjet, olasz és amerikai egyetemek laboratóriumainak csendjében zajlott a fizika forradalma, amely a nukleáris energia
felfedezéséhez vezetett. 1919-ben Lord Rutherford végrehajtotta az első atommag-átalakítást. 1932-ben James Chadwick felfedezte a neutront. Fréderic és Irene Joliot-Curie kidolgozta a mesterséges radioaktivitás létrehozásának módját. 1938-ban Otto Hahn rájött arra, hogy a neutronnal bombázott uránmag két könnyebb magra hasad, és a maghasadás roppant energiamennyiséget szabadít fel. Joliot-Curie és társai pedig bebizonyították, hogy az uránmag hasadásakor neutron szabadul fel, ami lehetővé teszi a láncreakciót.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Perszepolisz

Perszepolisz ( a mai Takht-e Jamshid ) romjai Irén déli részén helyezkednek el. A Dareiosz …

Leave a Reply