Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A második világháború legjobb vadászgépei

A második világháború legjobb vadászgépei

A második világháborúban résztvevő vadászgépek mind más-más dolgokban különböznek. Egyiknek a repülési tulajdonságai, másoknak a fegyverzete múlja felül a másikét, egyszóval összefoglalva nagyon nehéz megállapítani, melyik is volt a kor legkiválóbb harci gépe.
Minden ország próbálta saját legkiválóbb harci repülőjét elkészíteni, pénzt és energiát nem sajnálva, hogy uralni tudja a légteret, ami a háború megnyerésének fontos része volt.
Szovjet részről sokat lehetne vitázni mi is volt a legkiválóbb harci repülő. Sokan a legnagyobb példányszámban gyártott Iljusin Il-2 Sturmovikot tartják, de a Jakovlev Jak-1 és Jak-3 gépek is nagy sikereket értek el a Német légierő ellen. Ám nem szabad elfeledkezni Jakovlev Jak-9 gépről sem, ami modernebb fegyverzettel rendelkezett mind elődei, és gyártási számban is lépést tartott. Bár gyengébb típusok is gyártásba kerültek, mint a Lavocskin La-5 & La-7, de ezek nemigen befolyásolták a légi csatákat.
Angol-Amerikai részről a vadászgépek sok hasonlóságot mutatnak egyben azért is, mert az USA a kölcsönszerződésnek köszönhetően sok gépet adott a szigetország megvédése érdekében, és ezeket az angolok továbbfejlesztették, és saját néven állították csatasorba. Az amerikai részről két gép említendő, ami fontos szerepet vállalt a háborúban. A P-51 Mustang igazán a szigetországi fejlesztések során vált a németek mumusává, és a Curtis P-40 Warhawk, ami az USAAF majd felét adta a világháború végéig. Az angol királyi légierő egyik legerősebb vadászgépe, ami 8 géppuskával rendelkezett a Hawker Hurricane, és az Supermarine Spitfire vadászgép, ami a légi csaták majd felét megnyerte.
A Német légierő a Luftwaffe kötelékében már sokkal több, erőteljesebb és változatosabb hatáskörű gépeket fedezhetünk fel mivel Hitler parancsára minden típust le kellett gyártani, ami szolgálhatja a birodalom felemelkedését. A vadászgépek közül Messerschmitt Bf-109-es bizonyult a leghatékonyabbnak, de a Focke-Wulf Fw 190-es se volt rossz választása a Luftwaffe vadászrepülőgép gerincének alkotásához. Emellett a Junkers Ju-87 ‘Stuka’ zuhanóbombázó a háború elején rengeteg sikert aratott, de 1942-re már elavultnak számított. A másik egyik legvitatottabb vadászgép a Messerschmitt Me-262 „Schwalbe”, ami a háború végén került gyártásba, és csak kisebb sikereket ért el, de ha előbb kifejlesztették volna sokak szerint a légi háborúban fordulópontot jelentett volna. (Ez a gép két sugárhajtóművel rendelkezett, amik a szárnyak alatt foglaltak helyet.) Ezek mellet még egy nehéz vadászgép is szerepelt a légierő kötelékében, a Messerschmith Bf-110, ami a háború elején ért el sikereket, de idővel ez a típus is kiöregedett.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Járványemlék Pest-Budán

A török uralom után szomorú képet mutatott Pest-Buda közegészségügyi helyzete. Az ostrom következtében a város …

Hozzászólás