Kezdőlap / Meditáció / A meditáció, megváltozott tudati állapot

A meditáció, megváltozott tudati állapot

A meditáció során a testünket ellazítva, bensőnket átadjuk a békének, nyugalomnak. A meditációval lelki megnyugvást keresünk, és környezetünkből való kikapcsolódásra törekszünk.
Első megítélésre nagyon egyszerű és könnyű dolognak látszik, hiszen nem kell más hozzá csak valahova leülni és azonnal indulhat a meditáció. Ez azonban ennél sokkal többet jelent.
Az életben mindenkinek vannak olyan gondjai, ami miatt „szétszórtabbak” vagyunk, nehezebben koncentrálunk, nem tudunk másokra, munkánkra sem figyelni. Éjszaka nem tudunk aludni, korán felébredünk, mert a gondolatok sokasága, mint megvadult kiscsikók ott keringenek az agyunkba, hiába próbáljuk terelgetni, valahogy nem tudjuk kordában tartani őket.
A meditáció lényege, hogy megtanít bennünket arra, hogy hogyan tudjunk a gondolataink között rendet teremteni és semmi másra csak a belsőnkre koncentrálni. A meditáció célja a gondolatok összeterelése, a környezetből való teljes kikapcsolódás, belsőnkre történő koncentrálás.
Ha a meditációt megtanuljuk, akkor a külvilágot teljesen ki lehet zárni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy meditáció során nem lehet körülöttünk senki és semmi. Bármilyen zajos helyen képes meditációra az, aki megtanulja, hogy hogyan kell szellemét kordában tartania.
Léteznek más olyan tevékenységek is, ami bizonyos értelemben meditáció, csak nem nevezik annak. Bármi lehet meditáció, ha közben úgy ki tudunk kapcsolódni pl. olvasás, zenehallgatás, hogy megszűnik körülöttünk a külvilág. Ebben az esetben is csak egy dologra koncentrálunk.
A meditációt bárki képes megtanulni, megfelelő gyakorlással elsajátítani. Nem csak tanult emberek, nem csak vallásos emberek, hanem bárki, aki hajlandó a meditációs gyakorlatokat elvégezni, a technikáját elsajátítani.
Amikor olyan szintre érünk a meditációban, hogy egy időre sikerül gondolatokat a mindennapokról elterelni, boldogabbak lehetünk, mert szellemünkre és testünkre is kedvezően hat ez a fajta ellazulás.
A koncentráló képesség javulása miatt eredményesebben tudunk dolgozni, a munkánkra jobban oda tudunk figyelni, hamarabb megoldjuk problémáinkat. Közelebb kerülhetünk a szeretteinkhez és embertársainkhoz is.
A gondolatok irányítását, a meditációt, hozzá értő szakemberek oktatják, különböző szinteken. Ha megtanuljuk az összpontosítást, akkor a körülöttünk lévő dolgokat is tisztábban láthatjuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply