Kezdőlap / Homeopátia / Homeopátia és a szkeptikusok

Homeopátia és a szkeptikusok

A Magyar Szkeptikus Társaság, melynek Vágó István, a neves televíziós személyiség is tagja, februárban hadat üzent a homeopátiás módszereknek. Három nagyobb városban túladagolással igyekeztek bizonyítani, hogy ezek a szerek hatástalanok. Demonstrációjuk során azt hangoztatták, hogy ezek a szerek csupán placebo hatást fejtenek ki, semmi közük a valódi gyógyító szerekhez.

A homeopatikus gyógyítást a XIX. század elején dr. Hahnemann nevű orvos fedezte fel, és fejlesztette ki. Rájött, hogy azok a szerek, amelyek nagy adagban bizonyos tüneteket előidéznek, igen kis adagban ugyanezeket a tüneteket gyógyítják. Így született meg a homeopátia alapelve: hasonlót a hasonlóval gyógyítani.

A magyar szkeptikusokkal közel egy időben brit politikusok is élesen támadták a homeopátiás szerek és kezelések állami támogatását.
A hitetlenkedők szerint a homeopátia csak üzlet, mégpedig 1,5 milliárd dolláros üzlet csupán Európa területén.
Dr. Kecskés Gabriella belgyógyász és homeopata szakorvos 20 éve gyógyít allergiás és krónikus betegeket ezzel az alternatív gyógymóddal. Határozottan bírálta a szkeptikusok túladagolási demonstrációját. Mint egyik cikkében kifejtette, a homeopátiás szereket nem lehet túladagolni, hiszen ezek nem kémiai hatást fejtenek ki, mint a gyógyszerek, hanem rezgésterápiával gyógyítanak.
Magyarországon 1997 óta – egy törvényi szabályozás eredményeként – nem tartják kuruzslóknak a homeopátiás gyógyítás képviselőit, annak ellenére sem, hogy semmilyen tudományos bizonyítás nem látott napvilágot e témakörben.
Reményt keltő tény a módszer mellett kardoskodóknak, hogy márciusban az Európai Parlament is napirendjére tűzte az alternatív gyógymód beillesztését az Európai Unió egészségügyi politikájába.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Homeopátia véleményei.

A homeopátia a mai orvostudományi ágazat egyik legjobban feljövő ágazata. A jelentése leegyszerűsítve olyan gyógyszerekkel …

Leave a Reply