Kezdőlap / Meditáció / A meditáció

A meditáció

Rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, úgyhogy pszichológiai szempontból az élményt akár megváltozott tudati állapotnak is lehetne nevezni. Számos nagy vallásban gyakorolnak rituális meditációt, míg az előbbi meditáció nem jelent szükségképpen vallásos tevékenységet. A meditáció jelenlét. Megszűnik minden, csak a most számít.. Nem csupán egy dologra koncentrál az ember, mert ez által megítéli az összes többit. Meditáció során kontemplálunk. Mindent érzékelünk. Amikor ezt megtanulja valaki, akkor egy zajos piactéren tud a legjobban meditálni.
Sokan úgy vélik, a meditáció valami egzotikus dolog, amely kizárólag a keletről érkező vallásokhoz kapcsolható. Vannak, akik úgy gondolják, ez valami olyasmi, amihez egy bizonyos módon kell ülni. Talán azt hiszik, ilyen gyakorlatot csak a „szent emberek” végeznek. Ám ezen feltételezések egyike sem igaz. Amikor valaki meditál, az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja. Egy könyv olvasása vagy egy film nézése ugyanúgy egyfajta meditáció.
A meditáció se nem misztikus, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható. Nem csak egy bizonyos „elit” élhet vele, és nem csak azoknak való, akik szerteágazó tudásra tettek szert a keleti vagy egyéb vallásokban. A meditáció nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer. Ha semmilyen spirituális gyakorlatot nem folytatunk, és nem hiszünk semmiféle istenben vagy felsőbb hatalomban, a meditáció gyakorlatával akkor is boldogabb életet teremthetünk magunknak.
A meditációt évezredek óta, több kultúrában alkalmazzák, mivel számtalan előnye van. Mind a testünkre, mind az elménkre, mind az érzelmeinkre hatást gyakorol. Nagyon sok gyakorlat van, amiket kipróbálhat. Egy kereső számára, aki szeretne belépni a spirituális életbe, az egyszerűség, az őszinteség, a tisztaság és a biztosság a legfontosabb. Az egyszerűség biztosítja értelmünkben a békét. Az őszinteség érezteti Önnel, hogy Ön Istentől van, Isten pedig állandóan Önért. Tiszta szíve minden pillanatban éreztetni tudja Önnel, hogy Isten növekszik, izzik és beteljesül Önben. A biztosság pedig éreztetni tudja, hogy a meditálás mindenképpen helyes dolog. Ismételje el csendben, értelmében hétszer az egyszerűség szót, és miközben ezt ismétli, koncentráljon a feje tetejére. Azután ismételje el az őszinteség szót hétszer, csendben, lélek teljesen a szívében, és koncentráljon a szívére. Aztán ismételje el a tisztaság szót hétszer a köldökközpontban, és koncentráljon ugyanoda. Tegye mindezt csendben és lélek teljesen. Aztán fordítsa figyelmét a harmadik szemére, amely két szemöldöke között, a szemöldöknél kicsit feljebb van. Ismételje el csendben, hétszer a biztosság szót. Tegye aztán a kezét a fejére, és mondja háromszor: „Egyszerű vagyok, egyszerű vagyok, egyszerű vagyok.” Azután helyezze a kezét a szívére, és mondja háromszor: „Őszinte vagyok, őszinte vagyok, őszinte vagyok.” Ezután kezét a köldökére téve ismételje háromszor: „Tiszta vagyok, tiszta vagyok, tiszta vagyok.” Míg végül kezét a harmadik szemére helyezve mondja: „Biztos vagyok, biztos vagyok, biztos vagyok.” Próbáljuk ki, érdemes.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply