Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / Jógagyakorlatok 1.

Jógagyakorlatok 1.

Légy türelmes, ha jógázni kezdesz főleg az elején. Hallgass a szervezetre, tudni fogja, hogy mit tehet és mit nem. Ha azt mondja, állj, akkor ne folytasd a gyakorlatot. A jóga nem versenysport. Ha erőltetsz egy gyakorlatot, nem fogod élvezni jótékony hatását, esetleg még fájdalmat is okozhatsz magadnak. Érdemes egy tanfolyamra elmenned, hogy megtanulhasd a gyakorlatok precíz végrehajtását, de sokat segíthetnek ebben könyvek, dvd-k, és az internet is. Ha gyakorolod, akkor sikerülni fog. És akkor jobban érzed magad.
Néhány alapvető jóga testtartás.

Ülés / könnyű helyzetben – Sukhasana
A kiindulási helyzet, amely segít összpontosítani. A jóga légzést végezz, a figyelmedet a légzésre kell koncentrálni és a tested követni fog.
Keresztbetett lábbal ülj a padlóra, a kezedet a térdeden pihentesd. Fókuszban a levegő vétel. Tartsd a gerincedet egyenesen. Próbáld meg a térdedet gyengéden egyre lejebb a padló felé nyomni. Ha a térded a csípőd fölé emelkedik, ülj egy párnára, ez megtámasztja a hátadat és a csípődet. Végy 5-10 lassú, mély lélegzetet. A következő belégzésnél lassan emeld fel a kezeidet nyújtva a fejed fölé. Lélegezz ki, és a kezeidet lassan ereszd le. Ezt ismételd meg 5-7 alkalommal.

Kutya és macska póz
Növeli a gerinc rugalmasságát. Állj négykézlábra, úgy, hogy a kezeid a vállad magasságában, a lábaid pedig a csípőd magasságában legyenek – ez a kutya póz. Belégzéssel kezdődik a gyakorlat, döntsd a fenekedet és a medencédet fel, és hagyd, hogy a gerinced görbén lefelé álljon, fejedet emeld fel. A gyakorlatot óvatosan csináld. Kilégzésre görbítsd a gerincedet felfelé, húzd be a hasad és a mellkasod, fejedet lógasd lefelé, mint a macska. Ismételd többször a kutya-macska pózt.

Tadasana póz
Javítja a testtartást és az egyensúlyt. Nagyon egyszerű gyakorlat, de hasznos. Állj terpeszállásban, kezedet tartsd az oldalad mellett, a fej egyenes, előre nézz.
Nyisd szét és emeld fel a lábujjaidat, majd helyezd vissza a földre. Érezd, hogy a sarkad is a földhöz tapad. Döntsd a szeméremcsontodat kissé előre. Húzd ki a mellkasod, persze az ésszerűség határain belül – ez nem a hadsereg. Emeld fel a fejed, nyújtsd a nyakad a mennyezet felé. Emeld fel a lábad, először egy kicsit, majd amennyire bírod.
Végezz jóga légzéseket és tartsd a pózt, de próbáld meg közben nem megfeszíteni magad. Belégzésnél emelkedik a láb és a törzs, kilégzésnél ereszd le a lábad, a fejed és a mellkasod. Ellenkező lábbal is ismételd meg a gyakorlatot. Ismételd 5-10 alkalommal.
A következő belégzéssel emeld fel a karodat a fejed fölé, kilégzésre karok a test mellé.5 alkalommal ismételd meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Leave a Reply