Kezdőlap / Egészség és fitness / Akupunktúra / Az akupunktúra és az idősek

Az akupunktúra és az idősek

Az akupunktúra, holisztikus világképének köszönhetően az emberi szervezetet, élő, teljes és dinamikus rendszernek tekinti, mely a külső környezettel szoros összefüggésben áll. Ebben az összefüggésben magát a betegséget is ezen egységes képen belül kell értelmezni. Mindez teljességgel szemben áll a nyugati orvoslással, amelyben egyre inkább a specifikusság jellemző. Az orvosok egy-egy betegségre koncentrálnak, vagy külön csak a beteg testére vagy külön az elméjére.
Az időseket problémamentesen kezelhetjük, életkorra való tekintet nélkül akupunktúrával. A kezelésre való reagálásuk időnként nagyon gyors és meglepő lehet. A kezelés egyedüli korlátozása csak bizonyos betegségek esetén áll fenn, úgy mint a súlyos szívelégtelenség, súlyos légzési elégtelenség, súlyos progresszív betegségek, mint a rák és a májzsugorodás. Számos betegség azonban gyógyítható akupunktúrával, s az esetek többségében ez a gyógyszerek mennyiségének csökkentésével jár együtt, ami szükségszerűen jelenti az ún. iatrogén betegségek kockázatának megszűnését is (iatrogén betegségeknek nevezzük az orvosi beavatkozás okán jelentkező betegségeket). Az idős emberek egyébként is a leginkább veszélyeztetettek ezen betegségek esetén azon egyszerű oknál fogva, hogy a gyógyszer, mint olyan, minden esetben egy méreg a szervezet számára, amelynek lebontása az idősek szervezetét (különösen a vesét és a májat), jobban megterheli, mint egy fiatalét. Az akupunktúrás kezelés így számos, nem alábecsülendő problémát oldhat meg az idős betegek esetében.
Az alvászavarok, szorongás és depresszió kapcsán, melyek gyógyszeres kezelése függőséghez vezethet, gyors és tartós eredmények érhetőek el. Ha nem kezelik időben a koncentrációs nehézségeket, ez a társadalomból való kirekesztéshez, peremre kerüléshez vezethet. Az emésztési zavarok, mint amilyen a gyomor- és a vastagbél-gyulladás, nagyon jól reagálnak az akupunktúrás kezelésre, s ezáltal megelőzhetőek a komolyabb, krónikus betegségek, mint például a bélrák. Az ízületi gyulladások (nyak, térd, isiász) nagyon elterjedtek az idősek körében. Egy 2-3 alkalmas akupunktúrás kezelés például tud segíteni egy isiászban szenvedő betegen anélkül, hogy emellett hosszú ideig ágyban kellene feküdnie és gyógyszereket kellene szednie, amelyek tovább súlyosbíthatnák az állapotát. Hörghurut esetén képes emelni a belégzési kapacitást, könnyítve ezzel a szívre és a tüdőre nehezedő nyomást.
A láb artériás keringési zavarai, ha nem súlyosak, jelentősen javulhatnak (ezt műszeres vizsgálatok is megerősítik) és ezáltal növekszik az esély az önálló járásra. Az esetek nagy részében teljesen vagy jelentős mértékben megszüntethető az inkontinencia, s ez jelentős pszichikai előnnyel is jár. Végül, de nem utolsó sorban nézzük a szexuális problémákat. Úgy tekinteni az idősekre, mint szexualitástól mentes emberekre rossz és káros dolog. Az akupunktúra korhatár és mellékhatás nélkül fokozza az idősek szexuális teljesítményét. Nem a Viagra tehát az egyetlen lehetőség! Az eredmény pedig több pszichikai erő és nagyobb életkedv. Fontos tehát a hatékony és nem mérgező terápiás beavatkozás, figyelembe véve az időseket és az ő problémáikat, s visszaadva nekik a lehető legjobb szellemi és fizikai állapot lehetőségét. Ugyanakkor mindezekkel kevésre juthatunk, ha a társadalmi struktúrák és különösen a családok éppen ellenkező irányba tartanak, gyakorlatilag kizárva a társadalomból az időseket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra az akupunktúra segítségével

Nagyon sokan vannak a világon, akik nem túl elégedettek testsúlyukkal, alakjukkal. Persze sokszor ezek csak …

Leave a Reply