Kezdőlap / Migrén / A Mirén kutatásai

A Mirén kutatásai

A világon több százmillió ember szenved migrénben.
Az olyan hormonok, mint a melatonin és a coertisol kulcsszerepet játszhatnak a krónikus migrén kialakulásában. Sőt, a migrén vagyis a gyötrő, hosszadalmas fejfájás akár 15 nap is jelentkezhet egy hónapban. Ezek derülnek ki egy brazil kutató, Dr. Mario Peres vizsgálatainak eredményeit összefoglaló, 2002-ben napvilágot látott cikkéből.

Dr. Peres, a Sao Paulo-i pszichológus, neurológus és kollégái egy kísérlet során mérték az agyban mérhető hormonszinteket, amelyben 17 krónikus migrénben szenvedő, és 9 egészséges személyt vizsgáltak. A migrénesek esetében nemnormálisan magas mértékű volt a cortisol, a prolactin és a melatonin hormonok szintje. A cortisol stresszhormon, míg a prolactin a növekedés és tejtermelődés terén játszik fontos szerepet, a melatonin pedig az alvást szabályozza. Mindhárom hormon az agy hypothalamusnak nevezett részében termelődik.
A kutató és kollégái nem biztosak benne, hogy a szokatlanul magas hormonkiválasztás a migrén oka, vagy eredménye-e. Azonban úgy vélik, további vizsgálatokkal meg lehetne adni a választ arra, hogy a migrén miért válhat krónikussá.
A kísérletben résztvevőknél ugyanis azt vették észre, hogy a migréneseknél éjszaka csökken a prolactin szint. Ugyanakkor, ha a migrénesek még insomniában (álmatlanság) is szenvedtek, akkor a cortisol eleve nagyobb koncentrációban jelentkezett a szervezetben, a melatonin éjszakai termelődése pedig késleltetetten kezdődött.

A szakember szerint a migrén krónikussá válását tehát más tényezők is befolyásolják. Az insomnián kívül a vizsgált személyeknél a stressz, a fényviszonyok, valamint egyes ételfajták is változásokat idéztek elő a három fontos hormon szintjeinek megemelkedésében. Ez pedig arra utal Dr. Peres szerint, hogy a migrén okát genetikai jellemzőkben kell keresni.
A világon több százmillió ember szenved migrénben. Az orvosok ma még nem tudják, hogy mi okozza ezeket a komoly és gyakran napokig is tartó, kínzó fejfájásokat.

Ezzel szemben az amerikai Kansas egyetem neurológiai kutatóközpontjának orvosai – a hír szerint – rájöttek a krónikus, migrén okára: mely szerint szerint a valóságban az idegvégzõdéseket érõ elektromos impulzusok miatt alakul ki az erõs fejfájás és nem a vérerek természetellenes tágulata okozza azt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply