Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A nemi kapcsolatok tanulmányozása

A nemi kapcsolatok tanulmányozása

A legutóbbi évtizedben egyes kutatók megpróbálták mélyebben elemezni a házasságon kívüli kapcsolatokat. J. F. Cuber (1969-ben) például a „házasságtörés” 3 fő típusát állapította meg. Az első és valószínűleg a leggyakoribb típus lényege a házastársi kapcsolat bizonyos hiányosságainak kompenzálása, illetve pótlása olyan esetekben, amikor valamilyen oknál fogva egyik fél sem akarja felszámolni a házasságot. Ezek az okok különfélék (pl. gazdasági, jogi, pszichológiai stb. jellegűek) lehetnek. Nem csodálkozhatunk azon, hogy egy olyan társadalomban, amely nagy súlyt helyez a házasságok puszta fenntartására, és komoly következményekkel sújtja annak felbontását, sokan a látszat kedvéért fenntartják tartalmatlanná vált házasságukat, miközben máshol keresnek szexuális és érzelmi kielégülést – írja Cuber. Egy másik kutató (G. Neubeck, 1969) szerint nem kell egészében tartalmatlanná válnia a házasságnak ahhoz, hogy a külső kapcsolatok igénye felmerüljön. A viszonylag jó házasságokra is jellemző, hogy nem elégítik ki mindkét fél minden igényét, várakozását, ezért szükség lehet más kapcsolatokra is.
A „félrelépések” egy másik típusa a kényszerű különélésből (pl. katonai szolgálat, külföldi tanulmányút, vidéki kihelyezés Otto Weininger pl. századunk elején megjelent „Nem és jellem” című vaskos könyvében a nők eredendő alacsonyabb rendűségét és vele született romlottságát igyekszik bizonyítani stb.) adódik. A házastársak egyikének tartósabb betegsége is ebbe a kategóriába tartozik. A harmadik típusba a bohémek házasságon kívüli kapcsolatai tartoznak; itt a fő ok az, hogy egyszerűen képtelenek komolyan venni a házasságot.
Van még egy elmélet a házasságon kívüli kapcsolatok okairól és hatásairól. Ez A. Ellis amerikai pszichológus nevéhez fűződik. Ő különbséget tesz egészséges, normális és egészségtelen, neurotikus okok, illetve motívumok (késztetések) között. Az előbbiek közé sorolja pl. a változatosság igényét, az élményéhséget, a kalandvágyat és a kíváncsiságot. Ez a négy rokon motívum – mondja – kisebb-nagyobb mértékben minden egészséges emberben megtalálható. Szerinte a modern ember számára alig van más kalandlehetőség, mint egy új szexuális kapcsolat. Akinek a házastársa volt úgyszólván az egyetlen szexuális partnere, annál különösen érthető az a kíváncsiság, hogy milyen lehet a szexuális élet egy másik partnerrel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás