Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Veszélyek a házasságban

Veszélyek a házasságban

Nem ésszerű arra számítani, hogy egy házasságban nem lesznek nehézségek, hiszen még a jól összeillő házastársak sem értenek egyet mindenben. Ennélfogva biztosan lesznek valamilyen gondok. Ahogyan a rozsda megtámadja a fémet a festékréteg alatt, úgy a házasságot is kikezdheti néhány dolog.
Egy házassági tanácsadó szerint az egyik legfőbb oka, ha valaki elégedetlen a házastársával, ha ésszerűtlen elvárásai vannak. Sokan kiábrándultak lesznek, amikor ráébrednek, hogy a házasság és a házastársuk nem egészen olyan, mint amilyennek elképzelték. Továbbá sokan ésszerűtlenül arra számítanak, hogy többet kaphatnak a házasságból, mint amennyi erőfeszítést belefektetnek. Azt a romantikus ábrándot kergetik, hogy a házasságban majd rátalálnak a felhőtlen boldogságra, és nem gondolnak bele, milyen felelősségekkel és mennyi kemény munkával jár a boldog házasság. Minél jobban elrugaszkodnak a valóságtól, annál csalódottabbak lesznek.
Kommunikációs nehézségek is könnyen válsághoz vezethetnek a házasságban. Sokan ugyan meghallgatják egymást, de nem igazán figyelnek arra, mit mond a másik, vagy beszélgetnek, de nem mondják el, hogyan éreznek valójában. Meghitt beszélgetés helyett kurtán és ridegen közlik egymással a mondanivalójukat. A tartalmas és őszinte gondolatcsere helyett apró-cseprő dolgokon kapnak össze, a félreértések viszályt szülnek, a sértő megjegyzésekre pedig csend a válasz.
Sokan nehezen látják meg egymás jó oldalát, vagy ha észre is veszik, nem fejezik ki értékelésüket, azt feltételezve, hogy a másik úgyis tudja, mennyire szereti. Az udvarláskor megszokott gesztusok és kedves szavak a múltba vesznek, így a házastársak nem érzik már annyira biztosnak párjuk szerelmét és megbecsülését. A kimerítő munka, az anyagi gondok, a gyermekneveléssel járó nehézségek, az egészségi problémák mind kikezdik a szeretetet és tiszteletet. Az így kialakuló időhiány miatt a házasfelek eltávolodnak egymástól, és sokan úgy érzik, túl fáradtak ahhoz, hogy tegyenek a csalódottság és elhidegülés ellen.
A sikeres házasság titka nem azon múlik, hogy a házasság mennyire jó vagy boldog, hanem azon, hogy a pár, hogyan küzd meg a felmerülő nehézségekkel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Férj és Férj?

Unos-untalan foglalkozik a média azzal a kérdéssel, hogy lehessen-e házasodniuk a melegeknek. Sokan vallási, mások …

Leave a Reply