Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Nézeteltérések a házasságban

Nézeteltérések a házasságban

Egy házasságban elkerülhetetlenek a félreértések és nézeteltérések. Ezért nagyon fontos az, hogyan tudnak a házastársak egymáshoz alkalmazkodni, hogy képesek legyenek a nézeteltéréseket szeretettel rendezni.
Amikor beszélniük kell egy nehézségről, válasszanak olyan időpontot, amikor egyikük sem fáradt. A fáradtság ingerültté tesz, az ingerült beszéd pedig viszályt szít. Kutatók rájöttek, hogy egy beszélgetés olyan hangnemben végződik, amilyenben elkezdődött. Tehát ha egy beszélgetés tiszteletteljesen kezdődött, nagyon valószínű, hogy úgy is fog befejeződni.
A férj és a feleség ne legyenek egymással bírálóak, feltételezzék a másikról a legjobbat. Ne legyenek sértődékenyek, próbálják meg leküzdeni a belső késztetést, hogy rögtön védekezzenek, ha társuk kérdőre vonja vagy olyat mond, amit bántónak éreznek.
Ne vágjanak egymás szavába, hallgassák végig a másik mondanivalóját, még ha nem értenek is egyet vele. Figyelmesen hallgassák meg, mit akar mondani a másik, hogy megérthesse, mit szeretne, ez fontos része a kommunikációnak. Gondolják át, mit fognak mondani.
Az alázat segít elnyomni azt a belső kényszert, hogy valaki kitartson a maga igaza mellett. Így senki nem a másikat fogja hibáztatni a nehézségek miatt, hanem együtt próbálják orvosolni a helyzetet.
Fogadják el egymás érzéseit, legyenek együtt érzők még akkor is, ha nem értenek egyet. Az együttérzés olyan légkört teremthet, amelyben mindkét fél méltósággal kifejezheti véleményét és legmélyebb érzéseit.
Legyenek ésszerűek, de ugyanakkor rugalmasak is, készek a megbocsátásra és a bocsánatkérésre is. Különben a neheztelés bizalmatlanságot szül és tovább mérgezi a házasságot. A bocsánatkéréshez hozzátartozik az egyik legnehezebb dolog is: ismerjék el, ha hibáztak. Az alázatos bocsánatkérés tiszteletet szerez, megerősíti a bizalmat és békét eredményez.
A boldog házasságért keményen kell dolgozni, és emiatt előfordul, hogy sokan feladják. Ne hagyjuk, hogy a felmerülő problémák miatt megszegjük elkötelezettségünket vagy feladjuk mindazt, amit már eddig megtettünk házasságunkban! Ha a nehéz időszakokban lojálisan támogatja egymást a férj és a feleség, és ha a szép időszakoknak együtt örülnek, akkor sikeres és hosszú lesz a házasságuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás