Kezdőlap / Állatok / Európai sün

Európai sün

Leírása: Testhossza maximum 35 cm, a farok hossza 4-5 cm, testtömege 1900 g. Szőrszálakból átalakult tüskéi révén félreismerhetetlen. Erős bőrizomzata segítségével képes magát összehúzni. Hegyes pofájuk éles fogakat rejt, amelyekkel nemcsak a földigilisztát, hanem egy kígyót is könnyedén ketté tudnak harapni. Fogazatukból világosan látszik, hogy a rovarevők rendjének tagjai. A tüskék csak kis idővel a születés után keményednek meg.

Élőhelyük: Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben, de mindenekelőtt cserjésekben, települések környékén élnek, még belvárosi parkokban is. Hazánkban a keleti sün gyakori. Túlnyomórészt vagy kizárólag éjjel mozog. Szívesen elfogadja a szabadba kirakott ételt is.

Életmódjuk: A sün számára az év egy aktív időszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet avarból készült alomban tölt el. Tavasszal bújik elő, amikor a külső hőmérséklet már elég magas. A külső hőmérséklet emelkedésével, március-áprilisban a sün szíve egyre gyorsabban kezd verni. A lélegzetvételek száma sűrűsödik, és az állat hamarosan eléri rendes testhőmérsékletét, ami mintegy 35-37 °C. Ilyenkor már felhasználta zsírtartalékának nagy részét, amelyből a téli álom idején táplálkozott. Az ily módon jól táplált sün szeptember végén, októberben keres magának téli menedéket. Nemegyszer levél- vagy komposzt halomba fészkeli be magát. Ha a középhőmérséklet több napon át nem éri el a 10 °C-ot. a sün téli álomba merül.

Táplálékuk: Főként földigilisztákból és csigák, de más kisebb állatokat is szívesen fogyasztanak, például sáskákat, földön fészkelő madarak fiókáit, gyíkokat, de néha dögöket is vagy lehullott gyümölcsöket esznek. Időnként tojások is szerepelnek étlapjukon, de a sünök előfordulása és gyakorisága alapjában véve a földigiliszták mennyiségétől függ. Miattuk is pusztul el olyan sok sün az utakon, mivel, főleg meleg esők után, a giliszták az aszfaltútra másznak, ahol a sünök könnyen összefogdossák őket.

Szaporodásuk: A sünök évente kétszer, maximum 7 utódot hoznak a világra. A vemhességi idő két hónap. A párzásra márciustól júniusig kerül sor. A tüskék a kölykök születésekor sem okoznak még problémát, mivel ekkor még lágyak. Az utódok zárt szemmel jönnek a világra, csak kb. kéthetes korukban nyílik ki. Eleinte fehér tüskéik ekkor kezdenek sötétedni és keményedni. Ha a nyár második felében születnek, gyakran nem érik el a sikeres átteleléshez szükséges minimális méretet, amely mintegy 700 grammos testtömeg, ez az érték attól is függ, hogy az adott helyen milyen hosszú és kemény a tél.
A magas szaporulat biztosítja a faj fennmaradását.

Alomszáma: 1-7 kölyök
Várható élettartalom: 5-6 év

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás