Kezdőlap / Kopaszodás / A női kopaszodás

A női kopaszodás

A hajhullás vajon a nőknél másabb, mint a férfiaknál?

A női kopaszodás

A nők elveszíthetik a szőrzetüket egy öröklött (genetikai) okból is, de a nőknél általában sokkal szétszórtabban jelenik meg a testen a szőrzethiány, és kevésbé valószínű a korona és az elülső hajvonal kihullása. Átlagosan több nő szenved a hajhullástól, mint a férfi. Bár a nők egy része tapasztalhatja, hogy a haja elvékonyodik már a 20-as éveiben, de a hajhullás üteme fokozatosan alakul ki, gyakran évek alatt válik nyilvánvalóvá egy külső szemlélő számára is.
Úgy tűnhet, hogy ez az elvékonyodás normális és a korral jár, valamint már sok nőnél jelentkezik a 30-as évei közepétől, de ezek az esetek általában kezelhetőek, mivel ezeket okozhatják például a vérszegénység és a pajzsmirigy betegségek is. Különösen a nőknél előforduló egyfajta pajzsmirigy betegség, az úgynevezett Hashimoto-thyreoiditisautoimmun okozhatja a hajhullást. Ezek az esetek kideríthetőek vérvizsgálatokkal. Bár néhány vizsgálat felvetette, hogy a kopaszság is örökölhető az anya génjeiből, de ezeket az elméleteket további vizsgálatokkal kell még bizonyítani. A jelenlegi vizsgálatok nem eléggé meggyőzőek. Vannak olyan történetek, hogy a sapka megfullasztja a hajtüszőket vagy, hogy a hosszú haj húzhatja a gyökereket, de ezek csak néphiedelmek. Ha újra megfésüli a haját egy sűrűszövésű fésűvel, az sérülést okozhat a hajnak és kihúzhatja. A gyakori fésülés ronthatja a hajhullást vagy okozhat akár helyi hajhullást is egyes személyeknél. Azoknál akik szorosan összefogják a hajukat egy hajgumival és meghúzzák a hajukat, azoknál kialakulhat egy helyi hajhullás a fejbőr elején a homloknál.

A hajhullásos “mítoszok” külön problémát jelentenek a nők számára:
• Hosszabb haj nem feltétlenül megterhelő a gyökereknek.
• Samponozással nem gyorsul fel a hajhullás, a mosással csak eltávolítjuk azokat a hajszálakat, amelyek egyébként is kiesnének.
• A hajfestés, a dajerolás, és a hajkondicionálók nem okoznak hajhullást, de a hajvasalás miatt megtörhet a haj és létrejöhet hajhullás. A különböző hajviseleti stílusok, mint például a hajfonás, okozhat némi haj veszteséget, de a hajfestés és a “vegyi anyagok” általában nem.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Hozzászólás