Kezdőlap / Állatok / Kutya / A nyelőcső betegségei

A nyelőcső betegségei

A nyelőcső hullámszerű izommozgásokkal továbbítja a falatot a gyomorba. Nyelőcsőbetegségek esetén nyelési nehézségekkel küzd a kutya, nagyobb táplálékdarabokat nem is tud elfogyasztani, a megevett táplálékot pedig rövid időn belül kihányja. Folyékony táplálékfélék lenyelése viszont nem okoz nehézséget. A táplálékfelvétel akadályozottsága miatt még enyhébb esetekben is nagyfokú súlycsökkenés kíséri a betegséget.
A nyelőcső működészavarai szintén lehetnek veleszületettek, leggyakrabban azonban szerzett nyelőcsőbetegségekkel találkozunk. Kölyköknél a megnagyobbodott golyvás pajzsmirigy okozhat nyelőcsőszűkületet. A veleszületett rendellenességként megmaradó embrionális vérerek lefűzik, elkötik a nyelőcsövet. A lefűződés előtti nyelőcsőrész zsákszerűen kitágul, a megevett táplálékot kihányja, kiöklendezi a kutya. A tünetek akkor jelentkeznek először, amikor a kölyök szilárd táplálékot is kezd kapni. A szűkület megállapításához kontrasztanyagos röntgenfelvételt kell készíteni; vigyázni kell azonban, nehogy félrenyelje a beteg a kontrasztanyagot. A szűkületet okozó elváltozást csak nyitott mellkasi műtéttel lehet megszüntetni. A táplálék továbbhaladását a gyomorba, kis mennyiségekben adott, pépes táplálékkal, valamint a fej és a mellkas megemelésével segíthetjük.
Felnőtt kutyáknál a gyomorszáj izomzatának görcse vagy éppen bénulása nyelőcsőszűkülethez hasonló tüneteket okozhat. Amennyiben görcsoldó, illetve idegműködést serkentő gyógyszerekkel, továbbá B-vitaminokkal, E- vitaminnal nem sikerül az izomműködés zavarát orvosolni, akkor az operáció az egyetlen megoldás. A gyomorszáj görcsét óvatos bemetszésekkel lehet lazítani. A bénulás okozta tünetek pedig sebészi úton készített izomredőkkel enyhíthetők.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply