Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A parlagfű allergia hatása az emberre

A parlagfű allergia hatása az emberre

A parlagfű allergia az egyik leggyakoribb allergia. Azok akik allergiásak a legtöbb tünetet a parlagfű okozza, mert az allergén pollent a legnehezebb elkerülni. Ez a növény az okozója a a sok milliárd szem pollennek. Ebben a pollenben egy nagyon erős fehérje van, ami nagyon erős allergén.

A parlagfű szezon:
A parlagfű szezon tavasszal kezdődik a virágzó fák termelik az első polleneket. A parlagfű szezon általában május végén kezdődik és augusztus végéig tart. Földrajzilag aki északabbra utazik, az később találkozik a parlagfű szezon kezdetével. Amikor a szezon elkezdődik, mindaddig tart, míg a fagy meg nem öli az egynyári növényeket. A parlagfű szezon fő ideje augusztus és október között van.

A parlagfű pollen sokak szerint a leginkább hatékony és elterjedt pollen az összes közül. Ebből egy kicsi pollen is elég az allergiás tünetek előidézésére. Egyetlen parlagfű képes több milliárd pollen előállítására a szezon alatt.

A szél beporzású: A parlagfű pollenje nagyon könnyű. A kialakításának köszönhetően a legkisebb széláramlat képes elkapni és elröpíteni. A parlagfű pollen arról híres, hogy több száz mérföldre képes odébb repülni a szél segítségével, míg a legtöbb más pollen néhány mérföldre található csak a kezdeti helytől.

Az éghajlat befolyásolja a pollen termelését és felszabadulását. Hűvös, nedves, párás környezetben lassul a termelése és levegőbe szabadulása. Míg a forró, száraz szeles napok növelik a pollen kibocsátást.
A pollen általában gyakrabban fordul elő késő délelőtt és kora délután. A legmagasabb pollen kibocsájtási idő 10:00-16:00ig fordul elő a szakemberek szerint. Ezekben az órákban a szénanáthától szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

A páratartalom is szerepet játszik a pollen termelésében és felszabadulásában, mivel a relatív páratartalom 70%-ra emelkedik, így a pollen hajlamos az összeragadásra, és így nem szabadul fel.
Az esős hideg hőmérséklet szintén gátolja a pollen szállását.

A parlagfű növény okozza a szénanáthát. Rengeteg különböző parlagfű fajt lehet megkülönböztetni. A két leggyakoribb növény amely szénanáthát okoz a rövid parlagfű és az óriás parlagfű.

A rövid parlagfű körülbelül 1-2méter magasra nő. Ha ideálisak a körülményei, akkor akár 3-4 méter magasra is. A rövid parlagfű termeli a leghatásosabb pollent.

Óriás parlagfű növénye körülbelül 4-5 méter, de ideális körülmények között 15-16méter magasra nő. Az óriás parlagfű termeli a legnagyobb mennyiségben a polleneket.

Minden allergiában szenvedő 75%-át veszélyezteti a parlagfű allergia. A parlagfű allergia leggyakoribb formája az úgynevezett allergiás rhinitis.
A genetika is szerepet játszik a kialakuló parlagfű allergiában. Ha az egyik, vagy mindkét szülő szenved valamilyen allergiában, akkor nagy az esélye, hogy a gyermekben is kifejlődik egyféle allergia tünet. A környezet amelyben felnövünk szerepet játszik, hogy milyen esélyeink vannak az allergiával szemben. Ha az immunrendszer érzékennyé válik, akkor allergiás reakció következik be, melynek következő lépése a pollen allergia.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabaduljunk meg az allergiás tünetektől!

Több gyógyszerünk van az allergia tüneteinek enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak az antihisztaminok. A kezelőorvos …

Hozzászólás