Tőserdő

Tőserdő a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi gyöngyszem. Kedvelt turisztikai célpont. A Tisza egyik holtága adja a terület központját. Ez a szakasz 1850-es évek Vásárhelyi Pál folyószabályozási tervei alapján lett az élő Tiszáról leválasztva. Ez a terület az ősi Tisza hangulatát és valóját őrizte meg természeti faunájával. Kb. 7 km hosszú leválasztott folyószakasz mely ritka élővilágnak ad otthont. A holtágat két oldalt ártéri erdők övezik melyben megtalálható közvetlenül a parton fűz, nyár, éger valamint távolabb a víztől tölgy, szil, kőris fa erdős részek. Az erdők mélyén a nedves, árnyékos talajon az Alföldön ritkaságnak számító kontyvirág is fellelhető. Nagyobb árvizek idején ez a terület víz alá kerül és a holtág is feltöltődik vízzel. A holtág vízén nagy foltokban virít a fehér tündérrózsa és a vízitök. A parton nádas nyújt menedéket a vízimadaraknak. A part menti füves területen a szép mocsári nőszirom csalogatja a rovarokat. Nem csak a növényvilága gazdag, de állatvilága is jelentős.
A holtág vizében sok hazai halfaj él. A horgászok igazi paradicsoma. Pontyok, csukák, harcsák termetes példányai, de találhatók itt védett halfajok is.
A halban gazdag holtág számos vízi és gázlómadárnak ad fészkelő és táplálkozó helyet. Különböző gémfajok, kócsagok, réce fajok, vízi tyúkok, bakcsók, kárókatonák figyelhetők meg természetes élővilágukban.
A nádasokban énekes madarak fészkelnek és daluktól hangos a környék. Ritka madárfajok is megtalálhatók itt. Ilyen többek között a jégmadár, békázó sas. Az erdős részeken a fakopáncs, és különböző küllő fajok élnek, valamint ragadozó madarak.
Hüllő fajokban is gazdag a terület, békák, siklók, gyíkok, mocsári teknősök sokasága éli mindennapi életét. A fák odvaiban nem csak madárfajok költenek, de denevér fajok is élnek. Az emlősöket többek között a vaddisznók, őzek, vidrák képviselik.
Az ide látogatók nem csak a természetben gyönyörködhetnek. Számos kulturális emléket is megtekinthetnek. Nyáron pedig több turista csalogató rendezvényt is szerveznek. A kikapcsolódni, fürödni vágyók megfürödhetnek a holtágban a szabad strandon, de van itt termálfürdő is mely a mozgásszervi megbetegedésekre illetve vegetatív idegrendszeri panaszokra gyógyító hatású. Aki hosszabb időt akar, itt eltölteni megteheti hisz üdülő telep és kemping is található a közelben.
A sportolni, kirándulni vágyók a séta- és túra útvonalakon fedezhetik fel a környéket vagy vízi úton csónakázva. Valamint a gyermekeknek tanösvények és eredi iskola nyújt pihentető szórakozást.
Ez az idilli hely Kecskeméttől mintegy 27 km-re található.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás