Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A parlagfű: irtani vagy nem irtani?

A parlagfű: irtani vagy nem irtani?

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) változatos nagyságú, 20-140 cm magas gyomnövény. A növény tetején található a porzós fészekvirágzat. És ez a virágzat, ami az allergiásoknak a legnagyobb gondot okozza!
A parlagfű pollenjei augusztusban és szeptemberben minden ötödik magyar ember életét megkeserítik. Bár elviekben Magyarországon büntetnek érte, ha valaki nem kaszálja le, sokan elfelejtik. Ráadásul igen szívós növény, így úton útfélen nő, ebből kifolyólag igen nehéz tőle megszabadulni.
Minden allergiás ismeri, és a pokolba kívánja. A növény által kiváltott tünetek a következőek: szem viszketés, könnyezés és a folyamatos orrfújás. Ezek a tünetek igen kellemetlenek, és nagyon megnehezítik a beteg mindennapi tevékenységeit.
Bár magára a betegségre nincs gyógyszer, a tüneteket lehet enyhíteni. Vannak csak orvos által felírt, vényre kapható gyógyszerek, de hazánkban is már egyre elterjedtebbek a homeopátiás készítmények. Így mindenki megtudja találni, a számára legmegfelelőbbet.
Ám az internetet járják olyan hírek is, hogy nem az a kimondottan káros növény, sőt, kimondottan hasznos, mivel a főleg a parlagon hagyott területeken szaporodik el, és védi azt. Weixl-Várhegyi László szerint a parlagfű a parlagon hagyott földeket megvédi a kiszáradástól, és ha az adott terület évekig hever kihasználatlanul, és nem bolygatva, akkor a természet törvényei szerint a parlagfű egy idő után visszahúzódik, és átadja a helyét más növényeknek.
A tény az, hogy mint minden életformának, a parlagfűnek is meg van a maga természet által kijelölt célja, és így van helye az ökoszisztémában. És az is tény, hogy az ember igazán az ipar nagy fejlődése óta ennyire érzékeny a természetre. Így nem árt feltenni a kérdést: az allergia a parlagfű hibája, vagy csak mi, emberek változtunk meg annyira, hogy érzékenyek legyünk rá?
Feltételezhető, hogy az allergiások ezt rögtön a parlagfűre fogják kenni, de lehet, hogy akad majd egy-két ember, akik másképpen fognak gondolkozni.
A parlagfű ellen irtással lehet védekezni. Ezt többféle képpen meg lehet tenni: kézzel vagy vegyszerrel. A kézi irtás nagyon nagy munkával és költséggel jár, ráadásul idő igényes. A vegyszeres irtás pedig magában hordozza azt a veszélyt, hogy ami árt a parlagfűnek, az lehet hogy jobban árt az embernek. A kaszálás lehet áthidaló mód, de az nem pusztítja el teljesen a növényt, így még fenn állhat a fertőzés veszélye.
Ám ha sikeres lesz a parlagfű teljes mértékű kiirtása, akkor utána mi lesz? Feltételezhető, hogy akkor az emberek valami más pollenek által szaporodó növényre lesznek allergiásak. Így elkezdik azt irtani. És így tovább, és így tovább. Ez egy ördögi kör, és mint olyan nem lehet belőle kikerülni. Ráadásul van még egy nagy veszélye: mi lesz, ha egy haszonnövény válik az egyes számú közellenséggé, úgy mint most a parlagfű?
Az allergiások szempontjából az irtás a megoldás, a természet szempontjából, pedig a nem irtás a megoldás. És így lesz ez a helyzet egy olyan harc, amit senki nem tud megnyerni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kellemetlen allergia

Az allergia egyre több embert érint és sajnos egyre erősebb tünetekkel jár. A legtöbb embernek …

Hozzászólás