Kezdőlap / Állatok / Halak / A Pataki és a Fejes domolykó

A Pataki és a Fejes domolykó

Pataki domolykó Leuciscus svallize
Jegyei: teste megnyúlt, oldalról erősen lapított, feje kicsi, szájrése szűk, gyengén alsó állású. Nagy pikkelyei vannak, 48-49 az oldalvonal mentén. Hátúszója 12-14, farok alatti úszója 12-13 sugárral (a nagyon hasonló nyúldomolykónál ezzel szemben csak 10-12); a farok alatti úszó pereme egyenes vagy csak gyengén öblösödő. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5.2. Színezete: háta sötét, a szürkésbarnától a zöldesig, kékes fénnyel; oldalai világosabbak, ezüstösen csillogóak; hasoldala fehér. Pikkelyeinek tövi része sötét. Hát és farokúszója a szürkétől a sötétszürkéig; a mell- és hasúszók, valamint a farok alatti úszó a sárgástól a világospirosasig változik. Testhossza: 15-20 cm, max. 25 cm.
Élőhelye: gyors folyású vizek Dalmácia délnyugati részétől Albánia déli feléig, egyebek mellett a Zrmanja, a Vergoraz, a Neretva (Dalmácia) és a Trebisnjica (Hercegovina) vízrendszere.
Életmódja: rajhal, többnyire a legerősebb sodrású helyeken és a felszín közelében tartózkodik. Szaporodásmódja nem ismert. Tápláléka. férgek, apró rákok, rovarlárvák és repülő rovarok.

Fejes domolykó Leuciscus cephalus
Jegyei: teste orsó alakú, csaknem kerekded, széles, vaskos fejjel és széles szájréssel. Nagy, vaskos pikkelyek, 44-46 az oldalvonal mentén. Hátúszója 11-12, farok alatti úszója 10-12 sugárral; a farok alatti úszó pereme kifelé domborodó. Garatfogai kétsorosak. 2.5-5.2. Színezete: háta szürkésbarna, zöldes csillogással; oldalai ezüstösek, gyakran aranyló fénnyel; hasa fehéres. Hasúszói és a farok alatti úszó pirosak. Pikkelyei sötéten szegettek (hálózatmintázat). Testhossza: 30-40 cm, max. 60 cm. Élőhelye: Európa és Elő-Ázsia folyóvizeiben általánosan elterjedt, a tavakban ritkább. A hazai folyó-és állóvizekben mindenütt megtaláljuk. patakjaink egyik legközönségesebb halfaja.
Életmódja: szívós természetű, gyakori rajhal. Az öregebb példányok magányosan élnek. Április és június között ívik, a hímeket ilyenkor apró szemű nászkiütések borítják. A ragadós, kb. 1,5 mm átmérőjű ikrák (kb. 45 000 testkilogrammonként) köveken vagy vízinövényeken tapadnak meg. A kelési idő kb. 1 hét. A hímek többnyire 3., a nőstények 4. életévüket követően ivarérettek. Tápláléka.- a fiatal példányok férgeket, apró rákokat, puhatestűeket, rovarlárvákat és repülő rovarokat fognak, az idősebbek főként apró halakkal, békákkal, frissen vedlett rákokkal, apró emlősökkel táplálkoznak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az aranyhal három kívánsága

Rengeteg díszhal közül válogathat aki fejébe veszi, hogy berendez egy csinos kis akváriumot. Pontyfélék, pontylazacok, …

Hozzászólás