Kezdőlap / Állatok / Halak / A Pataki és a Fejes domolykó

A Pataki és a Fejes domolykó

Pataki domolykó Leuciscus svallize
Jegyei: teste megnyúlt, oldalról erősen lapított, feje kicsi, szájrése szűk, gyengén alsó állású. Nagy pikkelyei vannak, 48-49 az oldalvonal mentén. Hátúszója 12-14, farok alatti úszója 12-13 sugárral (a nagyon hasonló nyúldomolykónál ezzel szemben csak 10-12); a farok alatti úszó pereme egyenes vagy csak gyengén öblösödő. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5.2. Színezete: háta sötét, a szürkésbarnától a zöldesig, kékes fénnyel; oldalai világosabbak, ezüstösen csillogóak; hasoldala fehér. Pikkelyeinek tövi része sötét. Hát és farokúszója a szürkétől a sötétszürkéig; a mell- és hasúszók, valamint a farok alatti úszó a sárgástól a világospirosasig változik. Testhossza: 15-20 cm, max. 25 cm.
Élőhelye: gyors folyású vizek Dalmácia délnyugati részétől Albánia déli feléig, egyebek mellett a Zrmanja, a Vergoraz, a Neretva (Dalmácia) és a Trebisnjica (Hercegovina) vízrendszere.
Életmódja: rajhal, többnyire a legerősebb sodrású helyeken és a felszín közelében tartózkodik. Szaporodásmódja nem ismert. Tápláléka. férgek, apró rákok, rovarlárvák és repülő rovarok.

Fejes domolykó Leuciscus cephalus
Jegyei: teste orsó alakú, csaknem kerekded, széles, vaskos fejjel és széles szájréssel. Nagy, vaskos pikkelyek, 44-46 az oldalvonal mentén. Hátúszója 11-12, farok alatti úszója 10-12 sugárral; a farok alatti úszó pereme kifelé domborodó. Garatfogai kétsorosak. 2.5-5.2. Színezete: háta szürkésbarna, zöldes csillogással; oldalai ezüstösek, gyakran aranyló fénnyel; hasa fehéres. Hasúszói és a farok alatti úszó pirosak. Pikkelyei sötéten szegettek (hálózatmintázat). Testhossza: 30-40 cm, max. 60 cm. Élőhelye: Európa és Elő-Ázsia folyóvizeiben általánosan elterjedt, a tavakban ritkább. A hazai folyó-és állóvizekben mindenütt megtaláljuk. patakjaink egyik legközönségesebb halfaja.
Életmódja: szívós természetű, gyakori rajhal. Az öregebb példányok magányosan élnek. Április és június között ívik, a hímeket ilyenkor apró szemű nászkiütések borítják. A ragadós, kb. 1,5 mm átmérőjű ikrák (kb. 45 000 testkilogrammonként) köveken vagy vízinövényeken tapadnak meg. A kelési idő kb. 1 hét. A hímek többnyire 3., a nőstények 4. életévüket követően ivarérettek. Tápláléka.- a fiatal példányok férgeket, apró rákokat, puhatestűeket, rovarlárvákat és repülő rovarokat fognak, az idősebbek főként apró halakkal, békákkal, frissen vedlett rákokkal, apró emlősökkel táplálkoznak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hívóhangok a tenger mélyéről

Általában a legtöbb vízi ragadozó a hallása alapján keresi meg a védtelen áldozatát. Hiszen a …

Hozzászólás