Kezdőlap / Állatok / Macska / A perzsa hasonmás a himalája macska

A perzsa hasonmás a himalája macska

Egy fanatikus tenyésztő több évtizeddel ezelőtt elhatározta, hogy keresztezi a perzsa macskát a a sziámi cicával, így egy olyan cicát tenyészt ki, amelynél mindkét fajta jellemzői megtalálhatók. Az így tenyésztett hibrid hosszú szőrű macskaféle, amely típusában perzsa, szőrzetmintában sziámi. jellemzői: A feje széles, gömbölyű, a koponya széles, gömbölyű. A pofa telt, kerek.
a szemei kerekek , nagyok, egymástól távol helyezkednek el. A színe a szőrzet színével harmonizáló, intenzív, mély szemszín. (Az aranytól a rézszínűig, a csincsillánál zöld, az ezüst-, és az aranyszínűnél kék, a sziámi színezetűeknél és egyes fehér színű egyedeknél lehet felemás színű). A fülei kicsik, végük lekerekített, egymástól távol helyezkednek el. A fül alapjánál nem túl nyitott, belsejét szőr borítja. Az orra rövid. A nyaka rövid, izmos és erős. A teste közepes, vagy nagy méretű, zömök. A mellkas széles, mély a vállak és a csípők, egyformán szélesek. Széles, rövid hát. A csontok rövidek masszívak. Az izomzat azonban határozott jól fejlett.A lábai rövidek, tömzsik. A himalája cicát a testszíntől eltérő végtag színek teszik egyedivé (colour-point színjelei ) A mancsai szélesek, erőteljesek kerekek. A lábujjak között hosszú szőrpamacsok vannak. A farka rövid, melyen a hosszú dús szőrzet zászlót alkot.
Szőre kifejezetten hosszú. Finom hosszú szőrszálakból álló, aljszőrzet és fedőszőrzet. A teljes testen hosszú (kb. 10cm egyes példányoknál a nyakfodrot akár 20cm hosszú szálak is alkothatják). Minden szín elfogadott.
A súlya 4-7 kiló között. Elegáns, szinte királyi, méltóságteljes macska.
Változatai :
A fókabarna (sárgásbarna alapszín, sötétbarna jegyekkel), kék (fehér alapszín, kékesszürke jegyekkel), lila (fehér alapszín, szürkés rózsaszín jegyekkel), vörös (krém-fehér alapszín, vörös jegyekkel) és a sziámi színezetű. Érdekesség, hogy a sziámi színezetűek fehéren születnek, a jegyek 6 hónapos kor körül kezdenek megjelenni.
Természete: Nem túl sokat mozgó, békés nyugodt, olykor flegma. tökéletes a lakásba. Kedves, nem agresszív, kifejezetten szeretetre méltó, gazdájához ragaszkodik. Bírják a több órás egyedüllétet. Viszonylag későn 2 éves korukra érik el a teljes érettséget.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás