Kezdőlap / Meditáció / A pillanatban létezés

A pillanatban létezés

A meditációt már sokféleképpen megfogalmazták, ha valaki igazán elkezd kutakodni, hogy mi is valójában, rengeteg meghatározást talál.
A meditatív állapotot nem kizárólag jóga-ülésben lehet elérni, és nem szükséges feltétlenül az OM-ot zengeni, vagy valamilyen mantrát ismételgetni, bár egyáltalán nem is árt. Tulajdonképpen a meditáció lehet bármilyen hétköznapi tevékenység is, mint például a főzés, hímzés, virágültetés, egészen addig, amíg nem társítunk semmiféle elvárást a tevékenységhez. Csak úgy tesszük, mert jól esik.

Hogy mégis hogyan kezdjünk el meditálni?
Nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt sokan elképzelik. Különböző formái léteznek:

  • légzésmeditáció, mely során a figyelmünket a beés kilégzésre összpontosítjuk (nem árt, ha hasi légzést alkalmazunk, amikor is csak a hasunk mozog a légzés közben)
  • mantrameditáció, amikor is az „OM” szót vagy mantrát ismételgetünk, és erre összpontosítunk
  • mozgásmeditáció, mely a jógában is megjelenik
  • vizualizáció, mely során elképzeljük magunkat egy bizonyos helyen vagy helyzetben.

Mégis talán a legegyszerűbb azt megérteni, hogy ha mindig a jelen pillanatra próbálunk fókuszálni, akkor maradhat mindig éber a tudatunk, akkor szabadulnak fel bennünk olyan energiák, amik teremtő erővel tudnak bírni. Mert ami igazán VAN, az a jelen pillanat, mivel a múlt már nem létezik, a jövő pedig még nem létezik. Viszont a jövőnket csak és kizárólag a jelen pillanatban tudjuk teremteni. Valljuk be őszintén MOST létezni sokkal jobb, mint MAJD lenni, vagy pedig visszatérni a múltba, ami történetesen teljesen megváltoztathatatlan.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply