Kezdőlap / Meditáció / Mi az a meditáció és hogyan csináljuk?

Mi az a meditáció és hogyan csináljuk?

A meditációval olyan lelki állapotba hozhatjuk magunkat, melyben a test tudatosan ellazul, szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, a megnyugvás. Sokan azt hiszik, hogy ez egy keleti vallásos tevékenység, csak szent emberek végezhetik, valamint, hogy ehhez egy bizonyos ülést kell felvenni. Ezek egyike sem igaz. Meditációnak az számít, ha valaki annyit tesz, hogy elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja. Ezzel egy boldogabb életet teremthetünk önmagunknak. Végzésének számtalan előnye van: egészségjavulás, élesedik az elménk, javul a koncentrációképességünk…
Meditálni sokféle módon lehet, de most a legegyszerűbb módját fogjuk bemutatni.
Egyik alapvető fogalmunk, amit meg kell ismernünk, a mántra. A mántra egy hang, szó, vagy frázis amit ismételgetünk saját magunknak. Használhatjuk például a “hamsá”-t. Ez egy természetes hang, amit be- (h-ah-m) és kilélegzéskor (s-ah) adunk ki.

A meditálás végzése:

  • Keressünk egy csendes helyet, majd üljünk le kényelmesen.
  • Csukjuk be a szemünket. Lélegezzünk természetesen. Üljünk így körülbelül 1 percig, ez idő alatt lelassul a szívverésünk és a lélegzésünk.
  • Kezdjünk el finoman a mántrára gondolni. Belélegzéskor gondoljunk a “ham”-ra, kilégzéskor a “sa”-ra.
  • Engedjük el gondolatainkat, ne irányítsuk őket. Amikor rájövünk, hogy nem ismételjük a mántrát, csak könnyedén térjünk vissza hozzá.
  • Meditáljunk így kb. 20 percig.

Mikor meditáljunk: Naponta kétszer. Reggeli előtt, és a napi főétkezés előtt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Hozzászólás