Kezdőlap / Meditáció / A meditáció fajtái

A meditáció fajtái

A meditáció, egy egyszerű folyamata testünk ellazításának, mely még akkor is működhet, ha nem hiszünk semmi ezoterikus dologban. Ez egy tanulható folyamat, mely segíti testünk ellenálló-képességét. A meditációnak sok haszna megfigyelhető, ezek közül néhány példa az önismeret, saját magunk elfogadása és szeretete, ezáltal kiegyensúlyozottabb élet. Így könnyebb a stresszhelyzeteket átvészelni. Mások elfogadása, így könnyebb kapcsolatainkat kialakítani, megtartani, elfogadni a körülöttünk lévőket. A meditációs gyakorlatok során helyreállítható a belső harmóniánk, ezáltal megtalálhatjuk az egyensúlyunkat. Egyesek önállóan is tudnak meditálni, míg mások csoportokban tanulják meg. Ezáltal is ismeretségek, barátságok jönnek létre, s megtalálhatjuk, hogy hova tartozunk valójában. Sokan a meditációt a keleti kultúrákkal hozzák összefüggésbe, de igazából szinte minden vallásban megtalálható az imádság fogalma, amikor elmélyülünk magunkban, a belső lelkünkben, s fordulunk valakihez segítségért. Valójában ez is egyfajta meditációs gyakorlat, csak itt nem hisszük el az én erejét, egy felsőbb útmutatásra várunk, míg a meditálás alkalmával tisztán magunkban keressük a válaszokat.
A meditálás célja általában a relaxáció, ezt úgy érhetjük el, ha teljesen ellazulunk, mintha ébren aludnánk. Meg kell tanulni az összes izmunkat éber állapotban ellazítani, ez egyeseknek maguktól megy, míg mások különböző zenéket hívnak ehhez segítségül.
A meditációkat típusuk szerint szokták felosztani, hogy mi a célja, illetve mi alapján történik, ilyen például a szeretet meditáció, ez az elfogadásról szól, a szeretetünkről, kimutatjuk saját magunk és embertársaink felé is. Van még például a gyógyító meditáció, ilyenkor a szervezetünk öngyógyító mechanizmusát hívjuk segítségül, a cél a gyógyulás, vagy gyógyítás. Az inspiráló meditáció alkalmával megpróbáljuk elérni, hogy a lehető legjobb formánkat tudjuk hozni egy bizonyos cél eléréséhez, ez lehet egy vizsga, egy verseny, de bármi ami, akkor épp fontos számunkra. Nagyon sokféle csoportba szokták még sorolni a meditálásokat, de mindnek az alapja, hogy az élet szépségét éljük meg, elfogadjuk az életünket, s szeressük magunkat, és a körülöttünk lévő élőlényeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Hozzászólás