Kezdőlap / Szabadidő és sport / A szabadidő kialakulása és fejlődése

A szabadidő kialakulása és fejlődése

Amíg az emberek napi 12-14 órát dolgoztak csupán létfenntartásukért, addig nem létezett számukra szabadidő. A gépesítés és a technika folyamatos fejlődésével azonban jelentősen csökkent a munkára fordított idő. A közlekedés fejlődésével lassan megvalósulhatott, hogy az emberek létrejött szabadidejükben távoli tájakat kereshessenek fel, létrejött a turizmus.
A gazdaság fejlődésével a munkáltatók érdekévé is vált, hogy az alkalmazott munkaerő minden nap friss és kipihent legyen. Létrejöttek a rekreációt célzó szolgáltatások, hiszen a napi életvitel romlása a pihenés és a kikapcsolódás iránt fokozott igényt támaszt. Az idegenforgalom részesedése is folyamatosan növekszik a szabadidő eltöltésében
Egy átlagos 8-10 órás munkavégzés, melyben már a közlekedési idő is benne van, a napi 24 óra 42 % -át teszi ki. A kívánt nyolc órás éjszakai pihenés, alvás által kitett 33 % mellett egy átlagembernek 6 órája marad mindarra, hogy rendben tartsa otthonát, kielégítse legalapvetőbb szükségleteit, külsejével és higiéniájával törődjön, bevásároljon és mindemellett még valamilyen kikapcsoló, pihentető, szabadidős tevékenységet folytasson.
Saját életvitelünket és mindennapjainkat végiggondolva láthatjuk, hogy teendőinkre a napi 24 óra is sokszor kevés. Éppen ezért is rendkívül fontosak a heti pihenőnapok ill. az éves szabadságolás, amikor teljesebb és zavartalanabb a kikapcsolódás, ilyenkor van lehetőség hosszabb utazásokra is.
A történelem során a szabadidő felhasználásának három szakaszát különböztetjük meg. A második világháború után, az 50-es években a munkavállalók szabadidejükben a pihenést célozták meg. Ezt követte a 60-as és 70-es években a fogyasztásorientált szabadidő, amikor a munkán kívüli idő megegyezett a fogyasztási idővel. Napjainkban a szabadidő élményorientált típusú, az emberek megpróbálnak időt szakítani a nem anyagi természetű életértékek megteremtésére és élvezésére.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Üvegfestés

Az üvegfestés kreatív hobbi nem csak szépen rajzolóknak. Ez az a technika, amivel bárki, még …

Hozzászólás