Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A székrekedés problémája

A székrekedés problémája

A székrekedés kellemetlen problémájának felmerültével a legtöbben szinte gondolkodás nélkül a hashajtóért nyúlunk. Pedig lehetséges, hogy nincs is rá szükség. Az emésztés helyreállításának legjobb módja a megfelelő rostbevitel biztosítása. A rost a székletet puhábbá és lazábbá teszik, ám ehhez elegendő mennyiségű folyadékot is kell fogyasztani. A testmozgás szintén elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.
A székrekedés tulajdonképpen a széklet kialakulásának és a bélrendszeren való áthaladásának zavara. Ha a széklet rendszerint száraz, kemény és ürítése is nehéz, netán fájdalmas, joggal gyanakodhatunk székrekedésre.
A lehetséges okok között tehát leggyakrabban a rostszegény táplálkozás és az elégtelen folyadékbevitel szerepel. A szorulást kiválthatja a testmozgás hiánya, a hashajtók túlzásba vitt alkalmazása, előidézhetik olyan betegségek, mint például a pajzsmirigy elégtelenség, a cukorbetegség, a depresszió, vagy az irritábilis bél szindróma. Egyes receptre felírt, vagy vény nélkül kapható gyógyszerek is kiválthatják.
Bár a székrekedés elég kellemetlen, de étrendmódosítással és házi praktikákkal könnyen megszüntethetjük. Néha azonban valamilyen súlyosabb betegség kialakulását jelzi, például vastag-, és végbélrák, bélelzáródás. Érdemes tehát orvoshoz fordulnunk, ha két hétnél tovább tart, ha láz, heves fájdalom vagy testsúlyvesztés kíséri, ha a széklet véres.
Ha nemrég kezdtünk szedni valamilyen gyógyszert, előfordulhat, hogy annak mellékhatásaként jelentkezik a székrekedés. Ebben az esetben is konzultáljunk orvosunkkal, aki hasonló hatású, ám más összetételű gyógyszerre cserélheti a nem megfelelőt. Az antihisztaminok, a vízhajtók, a vérnyomáscsökkentők, egyes nyugtatók, bizonyos antidepresszánsok, a vaskészítmények, a kodein vagy morfin alapú fájdalomcsillapítók mind-mind okozhatnak székrekedést.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás