Kezdőlap / Állatok / Macska / Korat a szerencsét hozó cica

Korat a szerencsét hozó cica

A korat macska az egyik legősibb macskafajta, amely nevét egy thaiföldi provincia, Cao Nguyen Khorat után kapta. Thaiföldről származik, az 1700-as évektől ismert fajta. A korát macskához több hiedelem és legenda is tartozik. Az Ajutthaja Királyság koráról szóló verseskönyv egy Koratból, a távoli thai fennsíkról eredő ezüstöskék Si-Sawatról ír. ( Sawat szerencsét hozót jelent )
Úgy tartják, ha valaki belenéz egy Korat szemébe, azonnal meglátja a jövőt. Ennek a fajtának rendkívüliek a szemei. A korat kiscicának még égszínkék szemei vannak, de mire eléri a két éves kort addigra foszforeszkáló zölddé válnak. Egy buddhista vers szerint a tekintete olyan, mint “mézcsepp a lótusz levelén”. A középkorban Korat macskapárt ajándékoztak a fiatal házasoknak, így kívánva hosszú, boldog közös életet. A hadvezérek Korat kandúr macskát vittek magukkal, mert hittek abban, hogy a harcias természetű állat megóvja őket a csatában. Napjainkban Thaiföldön és Sziámban sok Korat macska él mert gazdáik hisznek abban, hogy a Korat szerencsét hoz a házra. A fajta először Amerikába érkezett 1959-ben, itt önálló fajtaként 196-ben fogadták el.. Angliában az első pár 1972-be érkezett, a fajtát pedig 1975-ben ismerték el a szigetországba.
Jellemzői: Közepes termetű, erős, kissé zömök felépítésű. A feje szemből nézve szív alakú, a homloka lapos és nagy. A szemöldök formálja az arc szívalakjának felső ívét, és a pofa gyengéden ível az áll felé, tökéletesítve a szívalakot. Az orra közepes hosszúságú, merészen lefelé ível, színe kékesszürke.A pofacsont és az áll jól fejlett. A fülei széles alapúak, nagyok, a végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek. A fülpamacs belül ritkás, kívül nagyon rövid és sűrű .
A kerek, tágra nyílt szemei túlméretezettnek tűnnek az archoz képest, nagyon kifejezőek. A szem színűk változó (a kölyöké és felnőtté eltérő). A felnőtt macskánál az élénk zöld szemszín a kívánatos, de a borostyánba hajló is elfogadható.
Szőrzete is egyedi, egyszerre rövid és közepes hosszúságú, finom és testhez simuló és fényes. A szőr színe: egyenletes ezüstös-kéken csillog. A szőrvégek ezüstös árnyaltsága határozott az egész testen és ahol a szőrzet rövid, az ezüstös csillogás intenzívebb.Aljszőrzete nincs. A háta lágyan ívelt, a lábak izmosak, tömörek, a mancsok oválisak. A talppárna színe levendula rózsaszínű. A farka közepes hosszúságú, tövénél vastagabb, a vége felé elkeskenyedő, lekerekített.
A súlya 2,5-4,5kg
Természete : A korat macska makacs, de sok törődést igényel. Nagyon ragaszkodik gazdájához. A korat macska egyedül jól tartható macska, mivel a gazda szeretetén nem akar osztozni. Ártatlan tekintete ellenére a korat macska erős akaratú, és szereti a maga útját járni. Nehezen tűri a hirtelen zajokat és az erős hangokat. Ehhez a kiállításra szánt állatokat kiskorúktól szoktatni kell.
Ápolása egyszerű, mivel rövid szőrű kevés elég alkalmankénti megfésülni a bundáját.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás