Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A szerepviselkedés rugalmassá tétele

A szerepviselkedés rugalmassá tétele

A taktikamentes, őszinte viselkedés nem azonos a szerepmentes viselkedéssel, mert az utóbbi az emberi kapcsolatokban gyakorlatilag sohasem fordul elő. Kapcsolatainkban akarva-akaratlanul valamilyen szerepnek megfelelően viselkedünk. Nem mindegy azonban, hogy tisztában vagyunk-e azzal: milyen szerepet alakítunk, s tudjuk-e valóban alakítani a szerepünket – vagy a szerep alakít bennünket?
Másképpen kifejezve az a kérdés, hogy merev (és nemtudatos) vagy rugalmas (és tudatos)-e a szerepviselkedésünk? (A tudatosság azért szerepel zárójelben, mert az összefüggés nem egészen egyértelmű: mind a merev, mind a rugalmas szerepviselkedés lehet tudatos vagy nem-tudatos.)
De miről lehet felismerni, hogy házastársi viselkedésünk merev vagy rugalmas?
Ha valamit csak azért nem teszünk meg, mert az nem a férj (vagy a feleség) dolga, vagy mert egy férjnek (feleségnek) nem szokás, nem illik ilyesmit tenni, akkor a szerep határozza meg viselkedésünket. Ugyanígy, ha valamit csak azért teszünk, mert a férj-vagy-feleségszerep ezt előírja, akkor a szerepviselkedésünk merev. Rugalmasságról csak akkor beszélhetünk, ha ismerjük ugyan a szerep-előírásokat, de tudunk azoktól eltérően is viselkedni; ha tetszésünk szerint „ki tudunk bújni” egy szerepből, s szabadon dönthetünk, hogy milyen szerepet alakítsunk és hogyan. A szereprugalmasság kialakításához idő kell.
A szereprugalmasságot semmi sem fejleszti jobban, mint egymás szerepének gyakorlati megismerése, kipróbálása. Ez történhet szerepmegosztás vagy szerepcsere formájában.
Amikor a férj segít feleségének a háztartási munkában, pl. krumplit hámoz vagy mákot, húst darál, miközben az asszony főz – ez szerepmegosztás; mint ahogy szerepmegosztás az is, hogy az asszony segít férjének a tüzelőhordásban vagy más „férfimunkában”. Ilyesmi a hagyományos házasságban is előfordul, bár többnyire nem vált rendszeressé. A „besegítés” különben sem igazi szerepmegosztás; erről csak akkor beszélhetünk, ha egy feladat megoldása nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a házastársak között.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás