Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfarktus rizikófaktorai

A szívinfarktus rizikófaktorai

A szívinfarktus kialakulásának okait vizsgálva rájöhetünk, hogy bizony elkerülhető ez a rendkívül veszélyes esemény. A magas koleszterinszintet csökkentenünk kell, amit fél napos éhezés után vizsgálnak ki. A vér koleszterintartalmát az éhezés befolyásolja és pontosabb eredményt kapunk. A vérzsírok többféle anyagból tevődnek össze. Az érelmeszesedés legveszélyesebb része szérum koleszterinként ismert. Vannak olyan vérzsírok, amelyek nem károsak, ezek védő hatással rendelkeznek.
A vizsgálatot legalább kétszer végzik el, hogy az eredmény biztos legyen. Amennyiben mindkét eredmény azt mutatja, hogy magas a vérzsírszint, úgy megállapítják a magas koleszterinszintet. A vérzsírok mennyiségének változásáért többféle betegség a felelős. Egyes megfigyelések azt mutatták ki, hagy terhességnél emelkedik a vérzsírszint, míg szívinfarktus után pedig csökken. A zsírok táplálkozással és a belső anyagcserével jutnak a vérbe. A pajzsmirigy rossz működése és a cukorbetegség okozhat rossz anyagcserét, ilyenkor először a koleszterinszintet stabilizálják.
A helytelen táplálkozás miatti felhalmozott vérzsírszintet diétával lehet csökkenteni, míg a belsőlegesen rendellenesen termelt vérzsírt gyógyszeres kezeléssel csökkentik. Általában örökölt betegségről úgy beszélünk, hogy a beteg nem a koszorúér-betegséget örökölte, hanem a magas koleszterinszintet, amiből kialakulhat a koszorúér-betegség, és az esetleges későbbi szívinfarktus. A rizikófaktorba tartoznak azon szülők gyermekei, akik már fiatal korukban átestek egy infarktuson (mármint a szülők). Ezeknek a szülőknek a gyermekeit érdemes kivizsgáltatni.
A vizsgált magyar lakosság mintegy 10%-ának magas a koleszterinszintje.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás