Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / Nyaraljunk Horvátországban!

Nyaraljunk Horvátországban!

Horvátország 2010-ben felmérések alapján turisztikai szempontból, a világ negyedik legsikeresebb országának bizonyult. Horvátország sikere annál is inkább kecsegtető, mivel Európa egésze jóval gyengébb eredményeket mutatott.
Horvátország az Adria tenger partján helyezkedik el, Európa egyik kikötővárosokkal teli országa. Az ország fővárosa Zágráb, ami az ország szívében helyezkedik el. A hivatalos nyelv a horvát, de ezen kívül beszélik az olasz, a német és a magyar nyelveket is. Az Adrián több mint ezer sziget található. A legnagyobbak ezek közül: Krk, Cres, Pag. A legnagyobb és az egyik legcsodálatosabb szigete az Isztriai-félsziget, aminek 445 km hosszúságú part szakasza van. Ennek belsejét gyönyörű erdők borítják, és homokos üdülő helyek. Ezen kívül rengeteg olyan hely található Horvátország területén, ami tökéletesen megfelel az üdülési követelményeknek. Ilyen például: Zambratija, Opatija, Malinska. Még alkalmas nyaralásra a Nin lagúna, ahol gyógyiszap is található ráadásul itt a víz 40 fokosra is felmelegszik a nappali időszakokban.
A horvát kultúra az európai jellegzetességeket követi. Bármerre járunk, mindenütt udvarias, kimért a vendéglátás, ovációval ugyan nem fogadnak bennünket, de kényesek a minőségre, vagy legalább a pontosságra, alaposságra. Sajátos ünnepeik: a sószüret, a Poklad karnevál. Június 22.-két a fasizmus elleni napként, és december 8.-kát a függetlenség napjaként ünneplik.
Ha specialitásra vágyunk, a halféleségek széles választéka az elsődleges, ehhez társul a tipikusan déli olívaolaj és bogyó, de híres a szél lengette dalmát sonka, egyedi a birkasajt, elkészítési módjában különleges a báránysült. A halat rostélyosan, főzve vagy brodetként készítik, utóbbi többféle halból készül, ezeket előbb pirítják, majd főzik, és kukoricapuliszkával tálalják. Az itteniek kedvelik a bureket, ami egy húsból és sajtból készült lepény, valamint a rákból készült prstacit.
A kagyló, osztriga, languszta “na buzaru” módra készül, vagyis különlegesen pácolják. Édességként, a rozsatát (tojás-tej- karamell), a fritulét (likőrös fánk), vagy a krostulát (likőrös csík) ajánljuk kóstolásra. Italként szinte mindenhez bort kérjünk, mert világhíres fajtákból választhatunk. Márkásabbak: Primosten, Opel rose, Dignac, Sveta Ana, desszerthez Proseket fogyasszunk.
Az itteniek kedvelik a fűszeres ételeket, az oda látogatóknak érdemes megkóstolniuk a helyi specialitásokat. Ilyen például a burek, ami egy húsból és sajtból készült lepény valamint a rákból készült prstacit.
Horvátország turisztikailag egy fejlődő országnak számít, ahova az embereket a természet szeretete, és a más kultúrák iránti kíváncsiság vezérli. Az oda látogatóknak többféle sportolási lehetőség áll a rendelkezésükre például Lopar városában.A sport szerelmesei számára tökéletes hely a nyaraláshoz, mivel itt szinte minden sportnak lehet hódolni. A szigetet turista és kerékpár utak hálózzák be, így lehet sétálni és kerékpározni is különböző nehézségű terepeken. Hat teniszpálya is van a településen és körülötte, két minigolf pálya, futball és kosárlabda pálya is van, tehát mindenki rátalálhat a neki tetsző sportolási lehetőségre. Különleges lehetőségeket találnak a sportolásra mindazok, akik szeretik a strandröplabdát, hiszen mind a lelkes amatőrök, mind a profik találnak megfelelő strandröplabda-pályát. Aki kedvelik a kihívásokat és nem ijednek meg a saját árnyékuktól, azok felülhetnek egy motorcsónak vontatta vizibanánra, vagy sky-jet-et bérelhetnek, ha madártávlatból szeretnének a panorámában gyönyörködni. Természetesen, lehetőség van különböző vízi járművek bérlésére is.
Az Adria tengeren kívül rengeteg folyó és vízesés szépségében lehet gyönyörködni. Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak – déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela – hegységben, 190 – 200 vízesés köti össze őket. A számuk változó, a vízbőségtől függően vannak időszakos vízesések is, melyet nagyon sok turista látogat.
A világ örökség különböző helyszínei is megtalálhatóak itt: például Dubrovnik, amely egy régi óváros. A Split városában található Diocletianus palotája, az Euphrasius-bazilika, Trogir történelmi központja és nem utolsó sorban a Szent Jakab katedrális Šibenikben. Ezek mind olyan “kincsek”, amit egyszer az életben érdemes látnia mindenkinek.
Horvátországot nyugodtan lehet földi paradicsomnak nevezni, ahol mindenki eltudná képzelni az életét. Ez egy olyan hely, ahol a természet közelsége elvarázsol, és az emberek barátságosan fogadnak mindenkit.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Hozzászólás