Kezdőlap / Tudomány / A szocializációról

A szocializációról

A szocializáció az a természetes kialakulási folyamat, melynek során társas kapcsolatok alakulnak ki, a személyiség ennek hatására alakul. Még kisgyermekként elsajátítja azokat a társadalmi normákat, melyek az adott társadalomban irányadók. Ilyenek a társadalmi értékek és normák, ezek magukban hordozzák a viselkedést, az értékeket, a társadalomba való beilleszkedés képességét, vagyis képes lesz-e arra, hogy igazodik a környezet, a csoport, valamint az össztársadalom elvárásaihoz, vagyis megtud-e tanulni viselkedni. A szocializáció életünk végéig tartó folyamat, az integráció alapja. A szocializáció maga nagyrészt az elsődleges csoportokban történik, ezek a család, az oktatási intézmények, a formális-, valamint az informális csoportok. Nagyon fontos, hogy a gyermekeknek már egészen kicsi korban megtanítsuk a normákat, melyek viselkedési szabályok. Ezáltal tudni fogják, hogy bizonyos esetekben miként kell viselkedniük, valamint ha nem ezt teszik, akkor bizony felnőtt korban szankciók is várhatnak rájuk. Ezek lehetnek erkölcsi-, büntetőjogi normák, szokások és illemszabályok. Ezek be nem tartása a társadalomból való kirekesztettséget vonja Ez azért hatásos módszer, mert az ember nehezen viseli a szeparációt. A normák tehát egy keretet biztosítanak, korlátozzák az egyént a közösség érdekében. A normák tulajdonságokkal bírnak, melyek a következők: az adott társadalomban a személyek ellentétbe kerülhetnek egymással, szemléletek változhatnak a történeti fejlődés során, háborúval, vagy vérbosszúval különböző társadalmak esetén találkozhatunk, amikor különböző normák ütköznek, az adott normák nem mindig a racionalitást követik. Azonban egy dolog biztos: a normák mindig változnak. Azt a folyamatot, amikor az egyén egészen magáévá teszi a normákat internalizációnak nevezzük. Ez nem más, mint automatikus normakövetés.
Napjainkban úgy tűnhet, hogy elvesztek a normák és értékek, egyre több az olyan viselkedésű egyén, aki inkább deviáns viselkedésű, társadalmi beilleszkedési zavarral küzd.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

2 hozzászólás

  1. A téma tetszik csak a fogalmazás kissé zavaros. Az első mondatban például sok az “alakul”. Van olyan mondatod, ami nem fejeződik be… De bocsi. Nem akarok okoskodni. Köszi a cikket! :)

  2. Nem kizárt, én köszönöm…)))

Hozzászólás