Kezdőlap / Állatok / Kutya / Boerboel

Boerboel

A fajta őseit a holland telepesek vitték magukkal Afrika déli csücskébe, hogy megvédje őket. A boerboel marcona, igénytelen kutya.
A kezdetektől fogva csupán két elvárásnak kellett megfelelnie: életben maradni és óvni gazdáit Afrika vad területein.Fizikailag felvette a versenyt a vadakkal. 60-as években az állomány lecsökkent ekkor egy lelkes csoport eltökélte, hogy megmenti nemzeti kincsét . A kroonstadti Lucas van der Merwe és barátja, Jannie Bouwer 1980-bant farmról-farmra utazva három hónap alatt , térképezte fel a boerboel tiszta vérű állományát. Mindössze l 275 fajta tiszta példányt találtak. Ők a mai állomány ősei. Van der Merwe úr tenyésztő társaival létrehozták a Dél-Afrikai Boerboel tenyésztők Szövetségét. Európában hivatalosan először az 1995-ben a brüsszeli világkiállításon mutatták be, kevés helyen, elsősorban Hollandiában tenyésztik.
Megjelenése
A boerboel nagy termetű, zömök, izmos kutya. A feje nagy, erős csontozatú, kimondottan széles. Az orra egyenes a színe mindig fekete. A szeme kissé ovális, a színe a világosbarnától a sötétbarnáig változhat. Az ajkak húsosak, de nem lóghatnak túlságosan. A közepes nagyságú fülei lelógóak A hosszú nyaka vastag, erős. A háta vízszintes és erős. A mellkasa széles,A farkát rendszerint rövidre kurtítják, ahol ezt törvény nem tiltja. A a lábai egyenesek, izmosak és erősek szépen formált mancsokkal. A. A szőrzete rövid és puha tapintású. A színe a halványsárgától a sötétvörösig változhat, de lehet csíkos is. Az arcán fekete maszkkal.
Természete:
A boerboel nyers, faragatlan benyomást kelt, jellemük azonban egyenes. Rendkívül összetett és különleges jellem. az idegenekkel kőkemény és elutasító, a családtagokkal kedves. A boel roppant önálló, képes az önálló döntésre, kifejezetten jól irányítható, igen emberközpontú, gazda centrikus alkat. Igen bizalmatlan és elutasító az idegenekkel, ezért egészen fiatalon alapos szocializáción kell átesnie. Egy emberes kutya.
A boerboel mozgásigénye nagy, városba, kis területre egyáltalán nem ajánlott.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply