Kezdőlap / Állatok / Lovak / A Fríz ló

A Fríz ló

A Fríz ló egyike azon lófajtáknak, melyeket szinte minden lovas ismer, emellett pedig nagyon közkedveltek is. Ez szép küllemüknek, igazi fekete színűknek és a csüdjükön található hosszú, különleges szőrzetnek köszönhető, ami igazán különlegessé teszi őket.
Bár valódi kialakulásuk a 16-17. századra köthető, már a 2. században is használtak a Frízhez hasonló lovakat munka- és harci célokra. Ezek a lovak lehettek a mai Frízek ősei. A későbbiekben a Fríz állományt Andalúz ménekkel keresztezték, így alakult ki a mai, már melegvérűnek számító Fríz ló.
Kezdetben a mezőgazdaságban hasznosították őket, ám egy idő után az Andalúz hatására túlságosan könnyűvé vált a fajta a mezőgazdasági munkák hatékony ellátáshoz. Ekkor háttérbe szorult a tenyésztésük, méghozzá olyannyira, hogy a 1900-as évek elejére csaknem kihaltak, csupán három fedezőmén maradt meg. Szerencsére voltak tenyésztők, akik szívükön viselték a fajta sorsát, így az 1900-as évek második felére sikerült a Fríz regenerálása.
A Fríz ló sokoldalú és intelligens, nagyon ragaszkodó, de önérzetes, nehezen tűri a büntetést. A spanyol Andalúz révén erős farral, természetes feligazítottsággal rendelkezik. Feje nemes, nyaka jól ívelt. Mozgása akciós, lábai erősek. Külön ismertetőjegye az ún. csüdszőrzet, ami a csüdön igen hosszan megnő. Jellemzően hosszú és dús a sörénye és a farka, ami szintén fajtakülönlegesség. Marmagassága 155-160 cm közötti, színe csakis fekete lehet.
Élénk, jól kezelhető. Bár különösebb ugróképességgel nem rendelkezik, díjlovaglásban jól teljesít. Akár nagydíj szintig kiképezhető, sőt egyes példányok még a föld feletti, magasiskolai feladatokra is képesek. Mivel ügetése nagyon jó minőségű, így nem ritkák fogatban sem, leggyakrabban bemutatókon használják hámos lóként, de cirkuszokban mind nyereg alatt, mind fogatban népszerűek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Shetlandi póni

A Shetlandi póni az egyik legismertebb és legkedveltebb póni, főleg a gyermekek körében. Igen régi …

Hozzászólás