Kezdőlap / Állatok / Lovak / Sokoldalú sportlovunk: a Kisbéri félvér

Sokoldalú sportlovunk: a Kisbéri félvér

A Kisbéri félvér fajta múltja a 19. századra nyúlik vissza, nevét a Komárom megyei Kisbér településről kapta. A terület az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után császári kézre került, mikor is I. Ferenc József elrendelte egy katonai ménes kialakítását. A ménes alapításának ideje 1853. Az ország lóállományának javítása és „tiszta vérű lovak” tenyésztése volt a cél, így főként angol telivéreket tenyésztettek. Azonban ebben az időszakban nem volt túl sok telivér az országban, így a kancákat következetesen kiválogatták más fajtákból, mint például az arab, spanyol, mecklenburgi és ezeket angol telivér ménekkel fedeztették.
A 20. század elejére megalapultak a fajta mai napig híres törzsei: Fenék, Filou, Kozma, Maxim, Shannon. Ezek mellett a későbbiekben több alkalommal nemesítették a Kisbéri félvért más lófajtákkal is. A mezőgazdaság térhódítása idején a Furioso North Star-al tették tömegesebbé az állomány egy részét. A két világháború között három trakheini mén is részt vett a tenyésztésben: Formás, Lobogó és Széplak. Az ezekkel a ménekkel való további tenyésztés megerősítette a fajta jó tulajdonságainak továbböröklődését.
Mint sok magyar fajta, a Kisbéri is jelentős károkat szenvedett a második világháború során. Több alkalommal költöztették át a ménest más helyekre, valamint az állomány nagy része külföldre került, amiből később csak csekély számú egyed tért vissza. Szerencsére 1989 óta saját tenyésztőegyesület gondozza a Kisbéri félvért, így majdnem teljesen sikerült helyreállítani a fajtát és alkalmassá vált a lovas sportok kiszolgálására.
A Kisbéri félvér marmagassága 160-170 cm közötti, színűk sárga, pej, ritkábban szürke, vagy deres, de tarka semmiképpen sem lehet. Testfelépítésük arányos, nyakuk hosszú, ívelt és közepesen illesztett. A fej egyenes, nemes, hátuk középhosszú, faruk jól izmolt, a lábszerkezet szabályos. Intelligens és sokoldalúan hasznosítható, megállja a helyét a díjugratásban, a díjlovaglásban, de a lovastusában is. Ritkábban még fogatban is találkozhatunk velük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Shetlandi póni

A Shetlandi póni az egyik legismertebb és legkedveltebb póni, főleg a gyermekek körében. Igen régi …

Hozzászólás