Kezdőlap / Szabadidő és sport / Kerékpározás / Hogyan béreljünk biciklit Hollandiában?

Hogyan béreljünk biciklit Hollandiában?

Nemcsak Amszterdamban, de akármelyik holland városban tapasztalhatjuk a hollandok olthatatlan vágyát a biciklizés iránt. Akár a mindenütt százszámra parkoló kerékpárok, akár a magyar szemmel nézve, sokszor veszélyesen közlekedő megszámolhatatlanul sok bicikliző miatt.

A kerékpárbérléstől azonban nem kell félnünk több okból sem. Először is, mert az itthoni viszonyokhoz képest a kerékpárutak kétszer olyan szélesek, sok esetben két sávosak, így kényelmesen elférnek egymás mellett a kerékpározók. Valamint szinte mindenhol alakítottak ki útvonalat a kerékpárral közlekedők számára, így nem kell autókkal, vagy tömegközlekedési eszközökkel élet-halál harcot vívnia az egyszeri kerekezőnek sem. Másodszor pedig, a kerékpárosnak a legtöbb forgalmi helyzetben elsőbbsége van mind az autókkal, mind a gyalogosokkal szemben. A hollandok általában türelmesek a turistákkal, mivel bérelt biciklink színe árulkodik arról, hogy nagy valószínűséggel nem helybéliek vagyunk. Mindezek ellenére, mindig jól nézzünk körül, tartsuk be a közlekedési szabályokat, figyeljük a táblákat és a forgalomban közlekedő többi résztvevőt.

Amszterdamban és a többi nagyvárosban számos, de a kisvárosokban is legalább egy lehetőség akad a kerékpárbérlésre. Szinte minden pályaudvar mellett található egy biciklikölcsönző, ahol akár csak egy napra, akár többre is kerékpárt bérelhetünk. A napi díjakról tájékoztatnak, általában 7-15 euró között mozog attól függően, hogy vidéken, vagy nagyvárosban vagyunk, illetve, hogy mennyire turista frekventált a környék. Kauciót minden esetben kell fizetnünk, ennek értéke és módja is változó. Van ahol útlevelet és pénzösszeget, van ahol csak pénzt, vagy hitelkártyát fogadnak el. Ha csak pénzt hagyunk kaució gyanánt, készüljünk 30-50 euróval fejenként, melyet természetesen visszakapunk a kerékpárok leadásakor.

A bérelt kerékpárokat messziről megismerni színük és reklámfelületük miatt, így ha nem akarunk turistának látszani, a nagyobb városokban lehetőség van igazi holland stílusú kerékpárok bérlésére is. A bevállalósabbak kölcsönözhetnek tipikus holland ‘taliga’ biciklit is, melyekkel a helyiek bevásárolni járnak, de nem ritka az sem, hogy a család fiatalabb tagjait szállítják benne. Ha családdal megyünk és a gyerekek is biztonsággal tudnak már biciklizni, érdemes olyan kölcsönzőt keresni, ahol gyerekméretű biciklit is tudunk bérelni.

A biciklizéshez válasszunk kényelmes ruhát, bár látni fogjuk, hogy a hollandok annyira természetes közlekedési eszköznek tartják a kerékpárt, hogy szinte bármiben képesek biciklizni, legyen az öltöny, kosztüm, szoknya, vagy magas sarkú cipő.

A kerékpárok felszereltsége és technikai állapota jó, többnyire agyváltós, kézi fékes modellekről van szó. (vigyázat, vannak olyan típusok, amelyeknél az itthon megszokottal ellentétben, a bal oldalon nem a hátsó féket találjuk, hanem az elsőt)
A biciklik lezárásáról sose feledkezzünk el, mert bár a hollandok általában tiszteletben tartják egymás értékeit, vannak bicikli lopásra szakosodott csoportok, ezért semmiképp se adjunk lehetőséget a tolvajoknak. Kétféleképpen is rögzíthetjük a kerékpárt. Az egyik módszer, hogy a bicikli csomagtartója alá rögzített U lakaton elfordítjuk a ‘kallantyút’ a küllők közé, majd a kulccsal rögzítjük, így nem tudják eltolni a biciklit. Ha esetleg hosszabban időzünk valahol, akkor rögzítsük a biciklit lánccal a kerékpártárolóhoz, oszlophoz, vagy bármilyen elmozdíthatatlan tárgyhoz. Amennyiben mégis lopás áldozatává válunk, sajnos a kauciónk bánja a dolgot, illetve hitelkártya fedezet esetén, ki kell fizetnünk az eltulajdonított kerékpárt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hegyi kerékpározás

Ha kerékpározásról van szó, akkor sokan arra gondolnak, hogy a városba, vagy parkba, esetleg egy …

Leave a Reply