Kezdőlap / Állatok / Kutya / Adrenni pásztorkutya

Adrenni pásztorkutya

Eredeti neve bouvier des ardennes. A belgák ősrégi pásztorkutyája, a pireneusi kutya rokona. Az 1700-as években különböző helyi pásztorkutyák keresztezésből alakul ki a fajta. A mostoha klíma, a nehéz munka, a sziklás talaj és a környék szegénysége alakította ki a megjelenését. Csak a legkeményebb és leginkább teljesítőképes példányok maradtak életben. A XIX. század óta szarvas- és vaddisznóvadászotokon is használták hajtókutyaként, a világháborúk között a vadorzók kutyájává vált. 1990 körül néhány tenyésztő a standard által leírt típus elérésén fáradozott és munkájukat siker koronázta.
Megjelenése :
Közepes termetű, erős, izmos és igénytelen kutya ,A feje rövid erőteljes, széles és lapos koponya. A fülei magasan tűzöttek, háromszög alakúak, inkább kicsik, feszesen felállóak, a végük hegyes. Az orra széles, színe mindig fekete. A szemei egymástól nem túl messze ülők, enyhén oválisak. A szem színe, sötétek, legtöbbször fekete. A szemöldökívet bozontos szemöldök hangsúlyozza. A nyaka erős, izmos. A teste hatalmas, azonban nem nehézkes A lágyéka kifejezetten rövid. Enyhén kiugró mar . .
Az ágyéka rövid, izmos és igen széles. A legtöbb esetben rövid és vastag a farka, de vannak olyan példányok, akik farok nélkül születik. A lábai izmosak, erőteljesek, egyenesek , a mancsai kerekek. A talppárnák sötétek, vastagok, a körmök nagyok és erőteljesek. A kan marmagassága 60 cm, szuka valamivel kisebb. A súlya 25-28 kg,Várható élettartam: 12-14 év
Az adrenni pásztorkutyát a következő három szó jellemzi a legjobban rövid, kompakt és izmos. A szőrzete borzas drótos, hosszú, kemény, minden kutyaszínben tenyésztik.
Tulajdonságai: A gazdájához nagyon ragaszkodó, hűséges, az idegenekkel szemben agresszív, harapós.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ardenni pásztorkutya

Közepes termetű, izmos kutya. Feje kicsi és rövid. Füle felálló, de ha lelóg sem hiba. …

Hozzászólás