Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A Szovjetúnió megalakulása

A Szovjetúnió megalakulása

1919 folyamán jelentős fordulat történt. Az intervenció kilátástalansága és az egyes csapatoknál (pl. a franciáknál) erősödő forradalmi mozgalmak miatt az antant katonái zömét kivonta az országból, a jórészt monarchista,
fehérgárdista erőkre hagyva a szovjethatalom megdöntését. 1919 a nagy katonai sikerek éve lett a Vörös Hadsereg számára. Az év végére kiverte a fehérgárdistákat Ukrajnából és Észak-Kaukázusból. Szakadozott a Szovjet-Oroszországot körülvevő ellenséges gyűrű. 1919 decemberében összeomlott Kolcsak tengernagy szibériai katonai diktatúrája
A szovjet kormánynak nagyon fontos volt, hogy a Baltikummal rendezzék a kapcsolatokat. 1920. február 2-án aláírták a békeszerződést Észtországgal.
Az észt béke példaként is szolgált; amikor megmutatkoztak előnyei, a többi balti állam is követte a példát. 1920 júliusában aláírták a békeszerződést Litvániával, augusztusban Lettországgal, októberben Finnországgal. Ezekben az országokban nemzeti kormányok jöttek létre. A Vörös Hadsereg beavatkozása következtében azonban Azerbajdzsánban 1920 áprilisában, Örményországban 1920 novemberében, Grúziában pedig 1921 februárjában szovjet hatalmat hoztak létre.
A cári birodalom területén az Orosz Szovjet Föderatív Szocialista Köztársaság mellett megalakult az Ukrán, a Belorusz, a Kaukázuson túli Szovjet Föderatív Szocialista Köztársaság (Azerbajdzsán, Örményország és Grúzia tagköztársaságokkal). Ez utóbbi és az orosz köztársaság sok autonóm nemzetiségi területet foglalt magában. E hat szovjetköztársaságból alakult meg 1922 decemberében a Szovjetunió.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply