Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / A téli depresszió jellemzői

A téli depresszió jellemzői

Téli napokban hamarabb sötétedig, ilyenkor igencsak megcsappan a napsütéses órák száma. Ilyenkor elég sokan panaszkodnak arra, hogy rosszkedvűk van, nincs kedvűk semmit csinálni, nem alszanak jól. Ezt szokták a köztudatban téli depressziónak nevezni. Mi ennek az oka? Nagy részben a fényhiány. Ilyenkor sokkal kevesebb természetes fényt kapunk és ennek következtében indulnak be olyan folyamatok, amik a téli depresszióhoz vezetnek. A leghajlamosabbak a nők, általában a depresszió minden megnyilvánulási formája gyakoribb a nőknél. A téli depresszió 80%-ában a nőknél fordul elő.

Vezető tünete a hangulatzavar, a kedélytelenség, örömtelenség, érdektelenség, koncentrációzavar. A depresszió tünete az is, hogy megváltozik az étvágyunk, alvásunk. A tipikus depresszióban étvágytalanná szoktak válni a betegek, kevesebbet esznek, fogynak, rosszul alszanak. Ezzel szemben a téli depresszió során a betegnek fokozódik az étvágya. Leginkább szénhidrátokat kívánnak és fokozódik alvásigényük.

A megelőzés a legjobb megoldás a téli depresszió leküzdésére. Figyeljünk oda az életvitelünkre ebben az időszakban. Fontos a minél több testmozgás, a megfelelő egészséges életmód (kevés szénhidrát, több gyümölcs és zöldség) és próbálunk meg megfelelő időt tölteni a természetes fényben. A tejtermékekben, a hal- és húsfélékben, tojásban gazdag B-vitamin segít megszüntetni a fáradtságot, a lehangoltságot, a rosszkedvet. A narancsban, kiviben, grépfrútban rengeteg a C-vitamin, ami erősíti az immunrendszerünket és jótékony hatással lesznek az idegrendszerünkre is. Próbáljuk meg feldobni a hétköznapjainkat egy-egy érdekes programmal, zökkenjünk ki a megszokott életritmusból. Arra nagyon figyeljünk oda, ha a tünetek súlyosbodnak, forduljunk szakorvoshoz!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Hozzászólás