Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyókúra cukorbetegek számára

Fogyókúra cukorbetegek számára

Ma Magyarországon jóval több, mint hatszázezer cukorbeteg él, s nagy részük emellett még súlyfelesleggel is küzd. Sokszor a betegség kiváltó okai között szerepel a több évtizede folyamatosan növekvő súlyfelesleg is, bár ez nem mindig igaz. Mindazonáltal a legfontosabb, amit egy diabéteszes ember tehet, hogy normalizálja testsúlyát, beállítja a maga számára megfelelő és egészséges étrendet. Az egészségesebb táplálkozás, a súlyfelesleg csökkentése hozzájárul az életminőség és az életkilátások javulásához, sőt, még maga a betegség is jobban kordában tartható lesz.
A zsír- és fehérjedús élelmiszerek fogyasztása semmiképpen sem javasolt, ezek nemcsak hogy hizlalnak, de fokozzák az érelmeszesedés kialakulását is. Sokkal optimálisabb a zsírszegény, kevés fehérjét tartalmazó szénhidrátok megfelelő mennyiségű fogyasztása. Átlagosan az ételek mennyisége, amit egy nap fogyaszthat a fogyni vágyó nőknél kb. 1000 kcal/nap, míg férfiaknál 1400 kcal/nap. Persze ez nem azt jelenti, hogy egész nap csak szénhidrátokat kell fogyasztani! Ki kell alakítani az optimális tápanyag-összetételt. Előnyben kell részesíteni a zsírszegény húsféléket, vaj helyett, inkább margarint válasszanak. Ajánlottak továbbá a fekete kenyér, színes főzelékek, saláta- és káposztafélék, valamint a nem magas gyümölcscukor tartalmú gyümölcsök.
Nemcsak az számít, hogy a cukorbeteg fogyni vágyó mit fogyaszt, hanem az is, hogy mikor mennyit. Étkezzenek naponta ötször, az étkezéseket pedig a következőképpen kell elosztani: reggelire közepes mennyiségű ételt kell bevinni (szénhidráttartalom: 25-35 g), tízóraira csak keveset egyenek (szénhidráttartalom 15-20 g). Ebédre sokat kell fogyasztani (szénhidráttartalom 40-55 g), de uzsonnára megint csak kis adag javasolt (szénhidráttartalom 15-20 g). Vacsorára nem ajánlatos annyit enni, mint ebédkor, de mellőzni sem szabad ezt az étkezést, kicsit többet egyenek, mint reggel. (szénhidráttartalom 30-45 g).
Csupán ezekre kell odafigyelni, minden másban megegyezik a diabéteszesek diétája egy egészséges emberével.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás