Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A diétázás ártalmai

A diétázás ártalmai

Amikor a helyes táplálkozás áldozatául esik abbéli igyekezetünknek, hogy karcsúbbak legyünk, a haj, a köröm és a bőr nagy árat fizet. Nagyon sokan például igyekeznek kiiktatni étrendjükből a zsírokat, holott a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű esszenciális zsírsavra. Ezek tartalmazzák azokat a zsírokat, amelyek elengedhetetlenül fontosak a test funkcióinak működéséhez, ezenkívül felszívják a zsírban oldódó D-, E- és K-vitamint. A szervezetnek ezenfelül szüksége van még kalciumra, fehérjére és vasra, amelyekhez a hús- és tejféléket nem fogyasztó diétázók szervezete nem jut hozzá. E-vitamint is javarészt
zsíros ételekben találunk, ilyenek a diófélék, vagy az olaj. Amikor a szervezet ezekből a tápanyagokból nem kap megfelelő mennyiséget, legelőször a haj, a bőr és a körmök mutatják a hiány első jeleit, mivel a szervezet először inkább az élethez szükséges szerveket, például a vesét védi és táplálja. Ennek következménye a fénytelen, vékony, száraz haj, a haj és esetleg hajhullás.
Ha elvi megfontolásból mond le a hús- és tejfélékről, akkor fogyasszon teljes kiőrlésű gabonákat, babot, különböző táplálék- kiegészítőkkel, mint a lenmag-, a fekete ribizli-, a borágófú-, a ligetszépeolaj, amelyek mind az esszenciális zsírsavak lehetséges forrásai.
A táplálékban 40-féle specifikus tápanyag található. Ez a 40 tápanyag 6 csoportra osztható: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és víz. Mind a hat csoport az, egészséges táplálkozás részét alkotja, a szervezetnek viszont bizonyos tápanyagokra nagyobb szüksége van, mint másokra. Ez függ a testsúlytól, a magasságtól, a végzett tevékenységtől, és természetesen a testi-lelki alkattól is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás