Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / A templomok városa, Zadar

A templomok városa, Zadar

Zára, vagyis horvát nevén Zadar, az Adriai-tenger partján található. Jelentős kikötőváros, a róla elnevezett csatorna mellett található.
Gazdasága főként a halászatból, a dohánygyártásból, a turizmusból ,a a likőrgyártásból adódik. Magyar testvérvárosa Székesfehérvár.
A város rengeteg látnivalót és nevezetességet rejt magában. Van köztük az ókorból való is.Zadaron belül annyi templom és kolostor található, hogy szinte képtelenség felsorolni őket, de íme néhány ismertebb ,ahova mindenképp érdemes ellátogatnunk-
A város legismertebb szimbóluma a Szent Donát-templom. A kilencedik században kezdték építeni.
Ez előtt található a fórum, melyet Krisztus előtt az első században építettek és több szobor is ki volt rajta állítva.A fórumon anno egy csarnok állt. A legnagyobb Zárai utca, a Kalelarga, melyet a második világháborúban teljesen leromboltak, de házait rövid időn belül modern stílusban építették újjá. A Szent Anna -katedrális homlokzatán gótikus stílusban faragott rózsák találhatók. A katedrális, Dalmácia középkori épületei közül ,az egyik legérdekesebb, melyet Dandolo Doge építtetett.
A román stílusban épült Szent Krševan-templomot még a benedek-rendiek építették. A háromhajós templom homlokzata egyszerű. Harangtornyát a tizenötödik században kezdték el építeni, de azóta sem fejezték be. Dalmácia legrégibb temploma, a Gótikus stílusú Szent Ferenc templom és kolostor. A település nyugati területén található. A templomot 1280-ban szentelték fel.
A szent Domonkos templom a Kopneni kaputól nyugatra található. Itt alakult meg az első egyetem , városban 1936-ban.
Ezek azok a templomok kolostorok,melyeket érdemes meglátogatnunk.
Ezen kívül a város még rengeteg látnivalót rejt magában , nem is lehet megmondani hány nap kell a bejárására.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Hozzászólás