Pula látnivalói

Pula Isztria legnagyobb városa, az Isztriai-félsziget déli csücskén található. Fénykorát Julius Caesar uralkodása alatt élte. Ebben az időben vált jelentős római kikötővé, majd egymás után épültek a díszes épületek és paloták. A császár uralkodása alatt Pula lakosságának létszáma is jelentősen megnőtt. Julius Caesar halála után a város hanyatlásnak indult. Az idők folyamán tartozott Olaszországhoz, Németországhoz majd Jugoszláviához. Pula a Jugoszláv összeomlás után 1992-ben került ismét Horvátországhoz.
Pulai városnézés alkalmával az amfiteátrumba célszerű először ellátogatni, az építéshez helyi mészkövet használtak, és méretét tekintve a Római Colosseumnál is nagyobb. Az amfiteátrumot Vespanius császár építette az I. században. Az amfiteátrum 20000 ezer néző befogadására volt alkalmas, és eredetileg gladiátorok harcoltak egymással, ma kulturális előadásoknak, koncerteknek, és különböző rendezvényeknek ad otthont. Pincéiben szőlészeti és olíva bogyó termesztési kiállítás látható. Az amfiteátrum környékén római kori jelmezbe öltözött katonákkal is találkozhatunk.
Az amfiteátrum előtt egy kis park található, a parkban van egy makett a városról. Ezen a maketten meg tudjuk nézni, hogy milyen érdekes látnivalók vannak a városba és ki tudjuk választani a nekünk tetsző célt.
A következő műemlék ahová el kell látogatni a pulai erőd. Az erőd csillag alakú négybástyás erődítmény, ami az 1630-as évektől védte a kikötőt és a várost, ma az Isztriai Történelmi Múzeumnak ad helyet. Az erődről nagyon szép fényképeket készíthetünk az óvárosról és az amfiteátrumról.
Sétánk során nem maradhat ki a Segius diadalív, melyet a Segius család építettet saját pénzen. A kapu a XIX századig a városfal része volt. Ma az Aranykapunál és a téren kulturális rendezvényeket és kirakodóvásárokat tartanak.
Horvátországi nyaralás alkalmával érdemes legalább egy napot rászánni erre a csodálatos városra és élményekkel telve jövünk haza.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Leave a Reply