Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / A terhesség alatti magas vérnyomás szélütéshez (strokehoz) vezet

A terhesség alatti magas vérnyomás szélütéshez (strokehoz) vezet

(Reuters Egészség) – A terhesség alatti magas vérnyomás néhány éven belül szélütéshez vezet – egy új tanulmány szerint. Ennek az esély a nagyobb, ha a gyermek koraszülött – állítja a Stroke magazinban megjelent tanulmány.

„Tudjuk, hogy ezek a nők veszélyeztetettek, de senki sem tudja, hogy mit tehetnénk” – mondta Dr. Baha Sibai, az Ohioi Cincinatti Orvosi Egyetemen dolgozó szülész-nőgyógyász.

Az amerikai Szív Egyesület értesülése szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül minden 300 (20 és 39 év közötti) nő – közül 1 szélütést kap.

A kutatók úgy találták, hogy – 15 és 45 év közötti nőket figyelembe véve – minden 150-ből egynek esélye van arra, hogy 6 éven belül szélütést kapjon, ha a terhessége alatt magas volt a vérnyomása. Azok között a nők között, akiknek magas vérnyomása és koraszülése is volt, ez az arány 110:1-re tehető.

Minden 225 nőből egynek van esélye a szélütésre, ha a gyermeke koraszülött volt, még abban az esetben is, ha az anyának a terhessége alatt nem volt kórosan magas vérnyomása.

A kutatók két lehetőséget vizsgáltak, mely a terhesség alatti magas vérnyomással jár. Az egyik az úgynevezett terhességi hypertensio, amikor a terhesség 20. hetét követően a vérnyomás magasabb 140/90-nél – a tanulmány társszerzője – taiwani Kínai Orvosi Egyetemen dolgozó – Fung-Chang Sung szerint.

Az egészséges ember vérnyomását 120/80 vagy alacsonyabb értékben határozza meg az amerikai egészségügyi hatóság.

A nők 20 százalékánál alakul ki a második betegség a preeclampsia. Ez a terhesség második felében jellemző, és itt már a magas vérnyomás mellett fehérje is kimutatható a vizeletben. Az Egyesült Államokban ez a terhes nők mintegy 5 százalékát érinti.

Az orvosok már mintegy 30 éve tudják, hogy kapcsolat van a terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás és a stroke között. Ezeket a nőket figyelemmel kell kísérni a szülést követően, hogy lássuk, hogy az egészséges életmódra történő nagyobb odafigyeléssel csökkenthető e a szélütés kockázata a jövőben.

Ez a tanulmány 5800 taiwani nő klinikai megfigyelésével készült, közülük 1000 nőnek volt magas vérnyomása a terhessége alatt.

A szüléstől számított 6 éven belül a megfigyelt magas vérnyomástól szenvedő nők közül 21, azok közül pedig, akiknek nem volt magas a vérnyomásuk a terhesség idején, ez idő alatt 40-en kaptak szélütést.

Dr. David Williams szerint a hosszabb távon érdemes lenne idősebb korosztályt is vizsgálni, mivel ekkor – elmondása szerint – a klimaxot (menopauza) követően magasabb a szélütésnek a kockázata.

A stroke bekövetkeztének esélyei csökkenthetőek az egészséges életmódra való áttéréssel, mozgással, egészséges értrenddel és természetesen a dohányzással való felhagyással.

Sajnálatos módon azon kívül, hogy a veszélyeztetett nőket kiszűrik, varázsszer erre a problémára sajnos még nincs.

Forrás: www.reuters.com

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Hozzászólás