Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A terhességi derékfájás

A terhességi derékfájás

A babát váró nők egyik réme a rosszullétek mellett a 30. hét környékén megjelenő hátfájás. Az egyre elviselhetetlenebb fájdalom terhesség előre haladtával szinte minden tevékenység végzése közben jelentkezik, és megkeseríti a mindennapokat.

Mit lehet tenni ellene?
A méh növekedésnek indul, a keresztcsont és a medence tágulni kezd. Ahogy a pocak egyre nagyobbá válik, nemcsak a testtömeg nő meg jelentősen, de a test súlypontja is áthelyeződik, és a gerinc ágyéki része előretolódik. A változatlan vázizomzat pedig nehezen viseli mindezt. Hogy ne vegyen fel rendellenes tartást, a kismama mindig figyeljen oda arra, hogy fenekét maga alá húzva, vállait hátra és lefelé tartva álljon, és gyakran változtassa testhelyzetét. Inkább alacsony sarkú cipőket viseljen terhessége alatt, melyek tartják a láb boltozatát és a bokáját is. Olyan melltartót válasszon, ami megfelelő méretű és megtámasztja a melleit.
Ülés közben enyhe terpeszt vegyen fel, ha nem megfelelő a szék háttámlája, inkább tegyen kemény párnát a háta mögé, lábait pedig támassza alá valamivel. Ha előrehajol, azt csípőből tegye. Kis tárgyak emeléseikor is kerülje a hátizommal történő emelést, inkább guggoljon le, nagyobb dolgok esetében kérjen segítséget.
A fájdalom enyhítésére kipróbálhat pár tornagyakorlatot, viszont mindenképpen konzultáljon orvosával előtte, de rendszeres testmozgás, az úszás, a biciklizés és a séta erősítheti a hátat. A lágyan dörzsölés, az olajos masszázs, a meleg vizes palack, vagy a meleg (de nem túl forró) fürdő vérkeringést serkentő hatásával csillapítja a fájdalmakat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply